Companii

Radulescu, Schoenherr: Celesio a avut in vedere un pret redus pentru vanzarea PharmaFarm

Radulescu, Schoenherr: Celesio a avut in vedere un pret redus pentru vanzarea PharmaFarm

Radulescu: Preluarea PharmaFarm de catre Gedeon Richter s-a derulat rapid

15.02.2008, 21:17 66

Gigantul german Celesio, unul dintre cei mai mari distribuitori europeni de medicamente, a purtat negocieri cu doi jucatori straini pentru vanzarea pachetului de actiuni pe care il avea la PharmaFarm din Cluj si pe care il dobandise indirect odata cu achizitia companiei slovene Kemofarmacija.
Celesio a inceput sa cocheteze cu ideea vanzarii companiei romanesti in primavara anului trecut.
"Tranzactia a fost foarte bine organizata si focusata strategic, spre deosebire de alte deal-uri, inca de la inceput s-a mers pe ideea de a oferi un pret redus", a spus Mihai Radulescu, partener in cadrul casei de avocatura Schoenherr si Asociatii, care a asigurat consultanta juridica pentru Celesio.
Radulescu spune ca numai activele societatii aveau o valoare semnificativa in raport cu valoarea tranzactiei, cu toate ca o serie dintre acestea erau revendicate de fostii proprietari. "In momentul in care au inceput discutiile cu Gedeon Richter, totul a decurs neasteptat de repede. A existat o dorinta foarte mare de a contracta: a lui Celesio de a vinde si a grupului ungar de a cumpara. A existat flexibilitate neasteptata din partea ambelor parti. Pe de o parte conceptul a fost cel de pret redus, insa si setul de garantii oferit a fost unul limitat in ideea de a nu tergiversa foarte mult insistand pe aspecte care nu erau neaparat legate de afacerea in sine", a explicat Radulescu.
Cu toate ca pretul oferit de Gedeon Richter de 13,5 mil. euro pentru 96% din actiunile distribuitorului a fost considerat mare de oamenii din industrie, Radulescu spune ca in interior discutia a fost intotdeauna ca pretul a fost foarte mic.
Ritmul in care s-au purtat negocierile a fost sustinut, in mai putin de doua saptamani Celesio si Gedeon Richter batand palma. "Totul s-a derulat foarte rapid. Au fost doua saptamani de negocieri. Primeam intrebarile de le Celesio, raspundeam dupa cinci-sase ore, cu toate ca erau intrebari complexe legate de derularea pe piata de capital sau oferte publice, insa intre timp soseau alte seturi de intrebari."
Singurul moment in care discutiile au fost mai animate a avut in prim-plan setul de garantii oferit. "A existat si un moment de rascruce, respectiv cel in care s-au negociat includerea sau excluderea anumitor garantii. Due-diligence-ul a fost destul de limitat. S-au pus la dispozitie un set de documente si atat. In final garantiile oferite au fost cele standard pentru tranzactiile de aceasta natura", a mai spus Radulescu. In puncte cheie legate de structurarea contractului, lucrurile se schimbau de doua-trei ori pe zi.
"S-a agreat ca numai noi sa operam modificarile contractuale. In discutii se conveneau niste principii care apoi erau implementate de o singura parte si asta ne-a ajutat foarte mult sa grabim procesul", a conchis Radulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO