Companii

Radu Enache, Continental: Coşul rezervelor pentru acoperirea pierderilor se va goli la un moment dat

Radu Enache, Continental: Coşul rezervelor pentru acoperirea pierderilor se va goli la un moment dat

Radu Enache, proprietarul Continental Hotels: Face mult sens ca şi business hotelul de două stele Hello (30 de euro camera - n. red.), care a înregistrat o marjă de profit de 55% anul trecut. Dacă ar trebui să dezvolt hoteluri pe timp de criză, aş alege să construiesc multe hoteluri de două stele

Autor: Mirabela Tiron

04.05.2011, 23:51 671

Radu Enache, proprietarul Con­tinental, unul dintre cele maimari lanţuri hoteliere româneşti, care operează 1.890 de camere,susţine că deşi de-a lungul activităţii hotelurilor a constituitrezerve de câteva milioane de euro din capitalul social, dar şi dinalte surse pentru a acoperi pierderile, acest coş se va goli la unmoment dat.

"Am schimbat politica de investiţii, deşi am obţinut deja treiautorizaţii de construcţie în Bucureşti, Timiş şi Târgu-Mureş. Credcă dacă am începe să construim acum, ne-am pune singuri laţul lagât. Lipsa de predictibilitate a influenţat investiţiile", susţineomul de afaceri.

Grupul pe care îl conduce Enache a finalizat anul trecut cu ocifră de afaceri de 22,4 milioane de euro şi pierderi financiare de4,8 milioane de euro, potrivit antreprenorului român.

"Fiscal suntem pe pierdere, dar bilanţier suntem bine", a spusomul de afaceri, explicând că restructurarea datoriilor a dus lapierderi.

Şi în 2009 grupul a avut pierderi. Acestea s-au ridicat la 6,2mil. de euro, de două ori mai mari faţă de cele din 2008, la ocifră de afaceri de 19,4 mil. euro, potrivit datelor de laRegistrul Comerţului.

Lanţul hotelier nu a mai raportat profit din 2007, cândînregistrase 2 milioane de lei profit (600.000 euro).

Întrebat de ZF cum se menţine pe linia de plutire lanţul pe careîl conduce, în condiţiile în care pierderile înregistrate sunt deordinul milioanelor de euro, Enache a explicat că de-a lungulactivităţii hotelurilor a constituit rezerve de câteva milioane deeuro din capitalul social, dar şi din alte surse.

"Coşul se va goli însă la un moment dat, de aceea ne oprim cuinvestiţiile pentru că nu dorim să ne expunem vreunui risc şi vremsă ne restructurăm datoriile."

Omul de afaceri susţine că gradul de îndatorare al grupului pecare îl conduce se ridică la 35% din valoarea activelor, estimatăde el la 520 de milioane de lei (130 mil. euro). În grupul hotelierContinental lucrează 900 de angajaţi, faţă de 1.300 în urmă cu treiani.

Radu Enache a apreciat în cadrul unui eveniment de aniversare acompaniei pe care o con­duce că proiecţiile făcute în urmă cu 20 deani, când a pus bazele businessului hotelier, arătau 3.000 decamere în prezent în 24 de unităţi ho­te­liere. În prezent însăomul de afaceri are cu peste 1.000 de camere mai puţin faţă deţinta stabilită.

Dintre cele nouă hoteluri operative clasi­ficate de la două lacinci stele, profitabilitatea cea mai bună o are singura unitate dedouă stele.

"Face mult sens ca şi business hotelul de două stele Hello (30de euro camera - n. red.), care a înregistrat o marjă de profit de55% anul trecut. Dacă ar trebui să dezvolt hoteluri pe timp decriză, aş alege să construiesc multe hoteluri de două stele."

Hotelul de două stele a operat la un grad de ocupare de 60%, întimp ce unitatea de cinci stele Grand Hotel Continental dinCapitală a avut în medie doar 45% din camere ocupate anul trecut.El nu a dat informaţii legate de veniturile şi de valoarea absolutăa profitului la fiecare hotel.

Plus 5% în T1

În primele trei luni ale acestui an, hotelurile lui Radu Enacheau avut încasări mai mari cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anuluitrecut, când era raportată o scădere cu aproape acelaşi procentfaţă de 2009. "Anul acesta ne-am propus o politică de marketing şipromovare mai agresivă, promoţii şi o strategie tarifară care săacopere o paletă mai largă de clienţi", a spus Enache. El a bugetatpentru anul în curs o creştere cu 10% a afacerilor, dar şi trecereape profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO