Companii

Radu Burnete, Concordia: Adoptarea în regim de urgenţă a reglementărilor privind garanţia produselor va afecta comercializarea a milioane de bunuri şi va duce la scumpirea unora dintre ele sau la dispariţia altora

Radu Burnete, Concordia: Adoptarea în regim de urgenţă...
28.12.2021, 11:31 258

 

Asociaţia Concordia atrage atenţia asupra potenţialele efecte pe care le poate avea noua Ordonanţă de Urgenţă care acoperă anumite aspect referitoare la contractele de vânzare de bunuri, apreciind că reglementarea ”peste noapte” a garanţiei va duce la scumpirea sau dispariţia unor produse de pe piaţă.

„Adoptarea în regim de urgenţă a reglementărilor privind garanţia produselor va afecta comercializarea a milioane de bunuri şi va duce la scumpirea unora dintre ele sau la dispariţia altora, în lipsa unui dialog în care să explicăm unde extinderea garanţiei este fezabilă economic şi unde nu. Adoptarea de urgenţă, din nou fără respectarea procedurilor de consultare a partenerilor sociali nici la Ministerul Economiei, nici în cadrul Consiliului Economic şi Social al Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri înscris pe ordinea de zi pentru şedinţa de astăzi, 28 decembrie 2021, e de natură să ducă la dispariţia unor produse de pe piaţa românească, făcându-le neviabile din punct de vedere economic”, a declarat Radu Burnete, director executiv Concordia.

Ordonanţa de Urgenţă reglementează transpunerea în legislaţia naţională a  Directivei (UE) 2019/771 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 mai 2019, care trebuia aplicată din iulie 2021. ROmânia a solicitat CE amânarea până pe 30 ianuarie 2022.

”Înţelegem nevoia armonizării legislaţiei româneşti cu cea europeană, chiar insistăm pentru ea, dar în ciuda timpului amplu pe care l-am fi avut pentru dialog aceste nu a fost fructificat. Cel care va fi în primul rând afectat va fi consumatorul român, fie prin scumpiri pentru asigurarea unei garanţii nejustificat de lungi, fie pentru că distribuitorii vor renunţa la comercializarea unor produse pe piaţa românească”, a mai spus Radu Burnete.

El a adăugat că graba reglementării prin OuG nu poate reprezenta legea pământului, căci primii afectaţi vor fi consumatorii.

Printre motivele invocate de autorii OuG pentru necesitatea ei se numără faptul că vânzările online de bunuri constituie marea majoritate a vânzărilor transfrontaliere în Uniunea Europeană, iar diferenţele dintre dispoziţiile de drept intern în materia contractelor îi afectează atât pe consumatori, cât şi pe comercianţii cu amănuntul care utilizează canale de vânzări la distanţă şi pe vânzătorii cu amănuntul care efectuează vânzări „faţă în faţă” împiedicând să se extindă în afara frontierelor naţionale.

De asemenea, noile reglementări sunt necesare având în vedere evoluţia tehnologică care a condus la o piaţă din ce în ce mai mare a bunurilor care încorporează conţinut digital sau servicii digitale sau sunt interconectate cu acestea, la numărul tot mai mare de astfel de dispozitive şi creşterea rapidă a ratei de adoptare a acestora de către consumatori.

Directiva europeană are ca scop asigurarea unui nivel ridicat de protecţie a consumatorilor şi sporirea  securităţii juridice în ceea ce priveşte normele aplicabile contractelor de vânzare a unor astfel de produse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO