Companii

PwC: Scade apetitul pentru M&A, dar trebuie sa atragem investitii

PwC: Scade apetitul pentru M&A, dar trebuie sa atragem investitii
22.07.2008, 19:26 21

Apetitul pentru cresterea afacerilor prin fuziuni, preluari si expansiune geografica este in scadere usoara in randul managerilor din economiile dezvoltate, dar Romania poate si trebuie sa joace un rol important ca tara-destinatie pentru investitiile straine, afirma Vasile Iuga (foto), country managing partner al PricewaterhouseCoopers Romania (PwC), seful PwC Romania. "Desi recunosc importanta expansiunii teritoriale, executivii companiilor din economiile dezvoltate intentioneaza sa foloseasca ca metode de crestere a afacerilor, cu predilectie in acest an, mai buna penetrare a pietelor pe care deja actioneaza, precum si dezvoltarea de produse si servicii noi". El apreciaza ca, in context global, criza financiara internationala, precum si cresterea preturilor la alimente, energie si combustibili, care se manifesta deopotriva si in Romania, indeamna la prudenta. Procesul de privatizare fiind aproape incheiat, investitiile straine se pot concretiza in proiecte greenfield sau in preluarea unor companii locale. Analistii sunt inca pesimisti privind revirimentul asteptat pentru a doua parte a anului, iar executivii companiilor din intreaga lume aduc in discutie, dupa multa vreme, pericolul scaderii ritmurilor de crestere a afacerilor lor si a economiilor nationale. Managerii vest-europeni, precum si cei din economiile emergente sunt insa mai entuziasti cand vine vorba de fuziuni si achiziti decat cei din SUA. Claudia Medrega
"Vestea buna vine din faptul ca zona central si est europeana si, in cadrul ei, mai ales tarile din sud-estul continentului, reprezinta una dintre destinatiile preferate de catre executivi, in aceasta privinta".
Potrivit oficialului PwC, Romania ca membru al UE este parte din economia mondiala, deci este normal ca efectele crizei financiare internationale sa se faca simtite. El considera ca socul impactului nu este la fel de puternic ca in cazul economiilor dezvoltate.
Iuga spune ca in ultimii ani s-au afirmat in economie cateva sectoare care au inregistrat cresteri majore ale volumului afacerilor si profiturilor realizate avand o contributie majora la cresterea pietei de consultanta.
Cea mai vizibila si spectaculoasa dinamica a cunoscut-o sectorul contructiilor, motorul cresterii PIB in primul trimestru, si, legat intrinsec de acesta, sectorul imobiliar, Romania aflandu-se in top 10 al celor mai profitabile zone de investitii imobiliare din intreaga lume.
Iuga afirma ca un alt domeniu la fel de interesant este cel al comertului cu amanuntul, pentru care au fost raportate in 2008 cele mai mari cresteri anuale din UE.
"Alte sectoare ale economiei a caror dezvoltare va influenta piata de consultanta sunt serviciile financiar-bancare si piata de capital, proiectele de infrastructura, industria prelucratoare, industria auto, energetica, IT si telecom, agricultura si turismul".
In opinia sa, listarea la bursa a companiilor reprezinta o alternativa de dezvoltare a serviciilor de consultanta, ca si accesarea fondurilor structurale, care va constitui o oportunitate, in perioada 2008 - 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO