Companii

Prozac,un medicament "trendy" care starneste reticente

30.01.2003, 00:00 55

In primele zile ale anului 2003, FDA a aprobat prescrierea antidepresivului Prozac pentru categoria de varsta cuprinsa intre sapte si 17 ani.
Medicamentul produs de compania Eli Lilly si-a dovedit eficacitatea in faza a treia a testelor clinice, efectuate asupra copiilor suferind de depresii si probleme comportamentale.
Conform Institutului National pentru Sanatate Mintala (NIMH) din Statele Unite, aproximativ 2,5% dintre copii si opt% dintre adolescenti sufera de depresii, iar o treime dintre cazurile de devieri comportamentale apar in adolescenta. Se estimeaza ca, in 1990, statul american a fost confruntat cu costuri economice si sociale ridicate la 8, 4 miliarde de dolari, din cauza celor doua maladii.
Rezultatele testelor efectuate asupra medicamentului Prozac au dovedit eficienta acestuia. Totusi, in cursul testelor s-a observat ca micii pacienti tratati cu Prozac au crescut cu 1,1 centimetri mai putin decat media si au castigat in greutate cu un kilogram mai putin decat media.
Aceste constatari au determinat FDA sa ceara o a patra faza a testelor clinice, care sa clarifice eventuala legatura dintre efectele asupra procesului de crestere a copilului si administrarea medicamentului.

Elvetienii il privesc cu scepticism
In anumite parti ale lumii insa, aceasta decizie a fost intampinata cu scepticism.
Potrivit site-ului swissinfo.com, pediatrii si psihoterapeutii din Elvetia considera ca administrarea acestei pastile copiilor deprimati reprezinta o fals solutie.
"Cultura americana este foarte diferita de cea din Europa, mai ales din tarile latine. In America, exista o tendinta mai accentuata de a lua medicamente. La noi, incercam mai degraba sa aflam ce-l face pe copil depresiv", apreciaza Ferruccio Bianchi, responsabil al serviciului medico-psihosocial pentru copii din Lugano.
Astfel, desi psihiatrii elvetieni se pronunta in general impotriva prescrierii de antidepresive copiilor, ei recunosc ca efectul acestora asupra adolescentilor cu tendinte suicidare este benefic.
Dar, conform swissinfo.com, decizia FDA avantajeaza inainte de toate compania Eli Lilly, deoarece deschide un nou segment de piata pentru medicamentul care reprezenta nu demult un fel de "icoana culturala", cu o cifra de afaceri de trei miliarde de dolari pe an. Insa in vara anului 2002 vanzarile de Prozac au scazut cu peste 80% intrucat clientii au inceput sa prefere produsului de firma medicamentele generice, bazate pe aceeasi substanta activa, fluoxetin.
Preferinta impartasita si de europeni, in cazurile in care prescrierea de antidepresive copiilor este considerata necesara
Totus, abordarea americana, in conformitate cu care depresia este tratata ca orice alta boala, adica prin administrarea de medicamente, are o latura pozitiva foarte importanta. Si anume "banalizarea" depresiei si anihilarea tabuurilor referitoare la des intalnitele maladii psihice, considera medicii elvetieni.





 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO