Companii

Prosumatorii au adus peste 1 mld. euro în piaţa energiei. „Suntem parte a soluţiei la criza energetică, nu o pacoste, cum suntem uneori prezentaţi“

Prosumatorii au adus peste 1 mld. euro în piaţa...

Autor: Roxana Petrescu

13.09.2023, 00:07 1882

La jumătatea acestui an, investiţiile micilor consumatori de energie care au decis să devină prosumatori au trecut pragul de 1 miliard de euro, aceasta fiind cea mai remarcabilă tendinţă din sectorul energetic local. Dacă pe partea de proiecte de energie verde mari bătălia încă se duce în hârtii, avize sau intenţii, clubul prosumatorilor a ajuns la 77.638 de membri, care au montat 973 MW, arată datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Piaţa naţională a prosumatorilor depăşeşte astfel 1 miliard de euro dacă luăm în calcul puterea medie a unei instalaţii fotovoltaice şi costurile tipice pentru instalaţii de mică putere“, spune George Constantin, head of research energiaTa, cel mai important ONG local destinat promovării şi susţinerii prosumatorilor. La rândul lor, cei care au făcut tranziţia spre zona de prosumatori spun că a meritat efortul.

„Îmi convine să fiu prosumator, chiar dacă proiectele au fost făcute 100% pe banii mei. De ce? Pentru că facturile sunt totuşi mai mici, vara aceasta m-am bucurat de aer condiţionat din producţia proprie, fără consum din reţea, iar cu ce produc vara aproape pot să îmi asigur consumul pentru iarnă“, spune Ovidiu, unul dintre cei 77.638 de prosumatori ai României.

Cu toate acestea, probleme sunt, pornind de la mecanismul de compensare existent şi până la reţele. "Mulţi prosumatori sunt parte a soluţiei la criza energetică, nu o pacoste aşa cum o prezintă distribuitorii în ultima vreme“, mai spune Ovidiu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO