Companii

Profitul Rolast, transformat in pierdere pe ultimul trimestru

07.03.2003, 00:00 25

Confruntat cu pierderea pietelor externe si stabilizarea monedei nationale in raport cu dolarul, producatorul de piese din cauciuc sintetic Rolast Pitesti a inregistrat in 2002 pierderi pentru al doilea an consecutiv. Daca dupa primele noua luni profitul companiei era de 10,7 miliarde lei, ultimul trimestru a transformat castigul intr-o pierdere de 24,39 miliarde lei (734.000 dolari).
Pierderea este mai mare decat cea de 21,14 miliarde lei din anul anterior.
Cresterea valorii pierderilor a survenit pe fondul unuia din cei mai slabi ani ai Rolast de dupa 1990 (din punct de vedere al vanzarilor), care a culminat cu demiterea directorului general - Constantin Divan de catre actionari.
Vanzarile companiei au scazut anul trecut cu 7,8% in termeni nominali, de la 739,91 miliarde lei la 681,39 miliarde lei. In dolari, scaderea a fost mai mare, de la 25,5 milioane dolari la 20 de milioane de dolari.
Bugetul de venituri si cheltuieli al Rolast pentru 2002 estima un castig net de 1,2 milioane de dolari la o valoare totala a veniturilor de 29,3 milioane de dolari.
Dan Popescu, noul director general al Rolast nu a putut fi contactat pentru a comenta rezultatele obtinute de companie.
Popescu afirma, insa, in urma cu cateva luni ca evolutia defavorabila a situatiei financiare se datoreaza in principal caderii pietelor externe pe care Rolast este prezenta si pierderea, odata cu alti exportatori, unui avantaj mare de dinainte de 2001: devalorizarea accentuata a monedei nationale, care "ieftinea" vanzarile in afara Romaniei.
Managerul interimar al Rolast considera, de asemenea, ca societatea nu a profitat de toate resursele interne de reducere a costurilor, motiv pentru care actuala conducere lucreaza la un plan de restructurare.
Rolast produce o gama larga de articole din cauciuc (benzi de transport, placi tehnice, covoare, curele, furtunuri, etc)  si are o capacitate instalata de 31.000 tone anual cu un nomenclator de peste 20.000 de repere.
Compania a fost infiintata in anii comunismului pentru a aproviziona industria constructoare de masini cu repere de cauciuc si industria extractiva cu benzi transportoare.
Datorita prabusirii celor doua industrii dupa 1990, Rolast a fost nevoita sa isi mareasca exporturile pentru a supravietui.
Cum compania a fost puternic concurata anul acesta pe pietele externe de produsele chinezesti si indiene, mai ieftine, vanzarie au scazut substantial.
Rolast este controlat de fondurile de investitii Romanian Investment Fund (RIF), Romanian American Enterprise Fund (RAEF) si Romanian Investment Company Cyprus (RIC). Cea mai mare detinere apartine RIF, care a ajuns la 34,07% din capitalul Rolast  in urma unor schimburi de actiuni cu fondul de investitii Broadhurst anului trecut. RAEF detine 31,37% din actiuni iar RIC - 20%.
Investitia celor trei fonduri in Rolast a ajuns la maturitate, iar RIF, RAEF si RIC trebuie sa caute un investitor strategic pentru a vinde compania pana la sfarsitul acestui an sau inceputul anului viitor.
Actiunile Rolast sunt cotate la Categoria I a Bursei de Valori. Ultima tranzactie s-a realizat la pretul de 950 lei/actiune, pret la care capitalizarea bursiera a producatorului de articole de cauciuc este de aproximativ 9 milioane de dolari. 
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO