Companii

Profitul Bayer a scazut cu 90%

15.11.2001, 00:00 15



Grupul german Bayer, unul din cei mai mari producatori mondiali din industria chimica si farmaceutica, a anuntat ieri o scadere a profiturilor din al treilea trimestru mult mai abrupta decat estimarile, adaugand ca nu are motive sa creada intr-o revenire spectaculoasa pana la sfarsitul anului, informeaza Financial Times.

Profitul operational din al treilea trimestru a scazut cu peste 90%, pana la 66 milioane euro, fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut, cand Bayer a avut un profit operational de 711 milioane euro si mult sub estimarile analistilor care mizau pe un rezultat cuprins intre 117-356 milioane euro.

Volumul vanzarilor a fost de 6,87 miliarde euro, mai redus cu 5,9% decat nivelul din al treilea trimestru al anului trecut. Manfred Schneider, presedintele Bayer, a declarat ca portofoliul amestecat al grupului nu a reusit sa protejeze rezultatele financiare de impactul declinului global.

"Nu anticipam o revigorare a afacerilor noastre in ultimele trei luni, dar preconizam ca vom inregistra totusi un profit operational", a spus acesta.

In primele noua luni ale anului, profitul operational al grupului german a fost de 1,6 miliarde euro, in scadere cu 41% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce vanzarile au crescut cu trei procente, pana la 22,5 miliarde euro.

In aceasta perioada, Bayer a raportat pierderi nete de 183 milioane euro, dupa inregistrarea unor cheltuieli exceptionale de 508 milioane euro.

Mai mult de jumatate din aceasta suma a fost utilizata pentru retragerea de pe piata a Baycol/Lipobay, medicamentul de reducere a nivelului de colesterol care este banuit de a fi provocat moartea mai multor persoane.

Vanzarile de Cipro, un antibiotic ce poate fi utilizat pentru tratatrea antraxului, care au crescut exploziv in ultimele doua luni dupa atacurile teroriste din Statele Unite nu au putut acoperi pierderea Baycol, cel mai profitabil produs al Bayer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO