Companii

Profitul, 30% din pretul actiunii VAE Apcarom

13.02.2003, 00:00 15

Profitul net al societatii de fabricare si reparare a echipamantelor pentru calea ferata VAE Apcarom din Buzau a depasit un milion de dolari in 2002, pentru prima data in ultimii cinci ani, astfel incat profitul pe actiune pe anul trecut este de 540 lei, adica o treime din valoarea ultimului pret de pe bursa.
Profitul pe anul trecut, conform rezultatelor financiare preliminare pe a fost de 39,7 miliarde de lei (1,2 milioane de dolari), mai mult decat dublu fata de profitul inregistrat in 2001, care s-a ridicat la 19,7 miliarde de lei (0,7 milioane de dolari).
Cifra de afaceri, exprimata in lei a ramas insa la un nivel similar cu cea din anul precedent, adica in jur de 290 miliarde de lei (8,8 mil. $). Principalele produse al Apcarom sunt macazele pentru calea ferata, inclusiv piese de schimb, acestea fiind destinate in special pietei interne, dar exista si comenzi pentru export. Societatea are aproximativ 400 de angajati.
La finalul anului trecut, societatea avea de primit de la clienti 148 miliarde de lei, in timp ce datoriile Apcarom totalizau 97 miliarde de lei, din care 61 milioane de lei reprezinta platI restante.
Adunarea Generala a Actionarilor care va hotari repartizarea profitului si valoarea eventualelor dividende va avea loc pe data de 13 martie si vor putea participa actionarii inregistrati la data de 3 marite. Profitul pe actiune obtinut de societate este de aproximativ 540 de lei, care reprezinta o treime din ultimul pret de la Bursa al actiunilor companiei. Investitorii sunt insa sceptici privind un eventual dividend, pentru ca societatea nu a alocat dividende din profit in ultimii cinci ani.
Actionarul majoritar al Apcarom este grupul austriac VAE Aktiengesellschaft, care detine  77,4% din actiuni. Celalalt actionar semnificativ este fondul de investitii Brodhurst, care detine un pachet de 6,1% din actiunile companiei. Grupul austriac detine 16 locatii de productie in Europa, America de Nord, Africa sI Australia sI a preluat pachetul majoritar al Apcarom in 1998, in cadrul procesului de privatizare a societatii.
Actiunile VAE Apcarom sunt cotate la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, unde nu se bucura insa de o lichiditate ridicata. Compania are un capital social de 73 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei.
Pretul de piata al actiunilor a inregistrat o crestere la inceputul lunii ianuarie, cand a urcat pana la 1.770 lei/actiune. In prezent actiunile societatii se tranzactioneaza in jurul valorii de 1.600 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 3,6 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO