Companii

Profit in scadere si datorii in crestere pentru Prodlacta Brasov

02.03.2005, 00:00 29

Prodlacta Brasov, unul dintre putinii jucatori independenti de dimensiuni mai mari din industria laptelui, a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 10,5 milioane de euro (426 de miliarde de lei) in scadere cu circa un milion de euro fata de anul precedent.


Compania a avut un profit net de de doar 80.000 de euro, de aproape trei ori mai mic decat in 2003, in timp ce datoriile s-au dublat de la 1,6 milioane de euro (61 de miliarde de lei) la 3,2 milioane de euro (131 de miliarde de lei). Numarul de salariati a scazut usor, de la 670 la 645 de persoane.


Conducerea companiei nu a putut fi contactata pentru a comenta pe marginea rezultatelor.


La sfarsitul anului trecut, Prodlacta a fost in centrul unor zvonuri privind o eventuala preluare dupa ce Asociatia Salariatilor (PAS) producatorului de lapte Prodlacta Brasov trimisese recent catre mai multi producatori de profil oferte de vanzare a pachetului majoritar de actiuni.


Numele cele mai vehiculate pentru aceasta posibila preluare au fost cele ale francezilor de la Lactalis sI Yoplait, ultimii anuntand in cateva randuri ca doresc sa intre pe piata romaneasca alaturi de israelienii de la Tnuva. Nici una dintre cele trei companii nu are facilitati de productie pe piata romaneasca. Lactalis a cumparat anul trecut doua fabrici de lapte in Republica Moldova, oficialii companiei afirmand la vremea respectiva ca sunt interesati sa-si dezvolte afacerile pe piata romaneasca.



Surse din industria lactatelor afirmau ca PAS-ul cerea circa 3-4 milioane de euro pentru pachetul de 51% din Prodlacta.



Florin Popescu, presedintele Asociatiei Producatorilor Romani din Industria Laptelui (APRIL), organizatie din care fac parte o serie de jucatori din industria de profil, spune ca a a existat interes din partea unor investitori pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al Prodlacta.



"Au fost niste intentii de preluare a acestui pachet, insa din informatiile mele nu s-au materializat. Pentru majoritatea la Prodlacta s-au aratat interesati atat jucatori de pe piata interna cat si din strainatate", sustine Popescu.



El sustine ca situatia de la Prodlacta este neclara. "Este la ora actuala un investitor care a achizitionat actiuni Prodlacta (compania este cotata pe Rasdaq - n.red.), insa nimeni nu stie numele acestuia." PAS-ul detine 51% din actiunile companiei, restul titlurilor fiind in posesia altor actionari, conform raportarilor de pe Rasdaq.



Piata laptelui are o valoare anuala de circa 5 miliarde de litri, din care doar 1,2 miliarde de litri sunt procesati in industria de profil, alte circa 2 miliarde de litri fiind vandute direct in piete fara sa fie pasteurizate. Piata este dominata de Danone, LaDorna, Friesland si Campina (intrata in parteneriat cu Covalact Sfantu Gheorghe). Romania a negociat in relatia cu UE o cota de productie de 3,3 miliarde de litri. O mare parte din lapte, produs in gospodariile taranesti, nu trece prin sistemul industrializat de procesare.



Actiunile Prodlacta sunt listate pe Rasdaq si tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuretti, ultimul pret mediu de tranzactionare din sedinta de ieri fiind de 26.700 de lei/actiune. La aceasta cotatie,
valoarea companiei era de 6,3 milioane de euro. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO