Companii

Produsele anti-SIDA, reimportate la preturi de dumping

05.06.2003, 00:00 16



Uniunea Europeana are o atitudine activa in domeniul sanatatii publice, al combaterii maladiilor grave (infectia HIV /SIDA, tuberculoza si malaria), precum si in sprijinirea sistemului sanitar din tarile sarace.



Printre masurile adoptate se numara programul de actiune al Comisiei Europene in acest domeniu in perioada 2001-2006, sub denumirea „Actiune rapida asupra infectiei HIV /SIDA, tuberculozei si malariei in contextul reducerii saraciei".



Parte a acestui plan - alaturi de sprijinirea sistemelor de sanatate din tarile sarace si promovarea cercetarii unor noi tratamente pentru aceste boli - este asigurarea accesului la medicamente eficiente si ieftine.Producatorii si exportatorii de medicamente europeni au fost incurajati sa ofere tarilor sarace medicamente la cele mai mici preturi.



Din pacate, marile companii farmaceutice au semnalat reimportul acestor medicamente din tarile sarace si comercializarea lor in Uniunea Europeana la preturi sub cele practicate in spatiul european.



In consecinta, era necesara o atitudine ferma a forului european in privinta acestui tip de contrabanda.



In 26 mai, Consiliul ministerial a adoptat o reglementare care sa permita producatorilor sa ofere tarilor sarace medicamente pentru combaterea bolilor grave la preturi foarte mici, in conditiile prevenirii reimportului si a comercializarii lor pe piata europeana. Masurile preconizate constau in:



&)Incurajarea (nu obligarea) producatorilor sa ofere medicamente la preturi scazute (75% din pretul final sau pretul de productie de 15% ) si sa le inscrie pe lista Comisiei Europene;



&)Aplicarea unui logo pe fiecare produs de acest tip pentru a fi identificat mai usor la vama (fiind pe lista si purtand un logo, un asfel de medicament nu va trece inapoi in UE din tarile sarace);



&)Producatorii sunt sfatuiti sa schimbe forma de prezentare a medicamentelor oferite la preturi reduse, pentru a fi usor de diferentiat de cele clasice;



&)Sprijinirea dezvoltarii sistemelor de preluare si distribuire a medicamentelor la nivelul fiecarei tari care beneficiaza de acest ajutor.



Conform oficialilor europeni, producatorii de medicamente trebuie sa se concentreze si asupra avantajelor pe care le ofera extinderea pietelor de desfacere.



Se asteapta ca si alte tari dezvoltate sa ia masuri similare. Sprijinirea tarilor sarace si in curs de dezvoltare in lupta impotriva acestor boli grave este un subiect important pe agenda summit-ului G8, care se desfasoara in aceste zile in localitatea franceza Evian.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO