Companii

Producţia industrială a crescut în februarie cu peste 12% faţă de aceeaşi lună din 2010

Autor: Ana Maria Neagu

08.04.2011, 10:09 23

Producţia industrială s-a majorat în februarie cu peste 12%comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, susţinută de creştereatuturor sectoarelor industriale, potrivit datelor publicate vineride Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în februarie 2011, comparativ cu aceeaşi lună a anuluitrecut, producţia industrială a crescut cu 12,6% ca serie brută şicu 12,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoareşi de sezonalitate, se arată într-un comunicat al INS.

Evoluţia a fost susţinută de creşterea tuturor sectoarelorindustriale. Astfel, industria prelucrătoare a urcat cu 14,9% caserie brută şi cu 15,1% ca serie ajustată, industria extractivă cu3% ca serie brută şi cu 1,5% ca serie ajustată, iar producţia şifurnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aercondiţionat s-a majorat cu 3% ca serie brută şi cu 3,2% ca serieajustată.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la toatecategoriile de bunuri, respectiv în industria bunurilorintermediare (22,8% ca serie brută şi 20% ca serie ajustată), înindustria bunurilor de folosinţă îndelungată (18,5% ca serie brutăşi 18,8% ca serie ajustată), în industria bunurilor de capital(14,6% ca serie brută şi 14% ca serie ajustată), în industriabunurilor de uz curent (5,1% ca serie brută şi 4,9% ca serieajustată) şi în industria energetică (1,5% ca serie brută şi 1,4%ca serie ajustată).

Comparativ cu luna anterioară, producţia industrială a crescut înfebruarie cu 5,1% ca serie brută şi cu 0,3% ca serie ajustată înfuncţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
Ca serie brută industria prelucrătoare a urcat cu 7,6%, industriaextractivă a rămas la acelaşi nivel, iar producţia şi furnizarea deenergie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat ascăzut cu 7,4%. Pe marile grupe industriale s-au înregistratcreşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,2%),industria bunurilor intermediare (+10,9%), industria bunurilor decapital (+7,4%) şi industria bunurilor de uz curent (+5,4%).Industria energetică a coborât cu 7,9%.

Ca serie ajustată, industria extractivă a urcat cu 3,2% şiindustria prelucrătoare cu 0,3%, în timp ce producţia şi furnizareade energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionats-a diminuat cu 0,9%. Pe marile grupe industriale s-au înregistratcreşteri în industria bunurilor de capital (+1,4%), industriabunurilor de folosinţă îndelungată (+0,9%), industria bunurilorintermediare (+0,5%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,1%).Industria energetică a scăzut cu 1,5%.

În perioada ianuarie-februarie 2011, comparativ cu aceeaşi perioadădin anul precedent, producţia industrială a fost cu 12,2% mai mareca serie brută şi cu 11,5% ca serie ajustată în funcţie de numărulde zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO