Companii

Producţia industrială a crescut cu peste 10% în primul trimestru, susţinută de toate sectoarele

Producţia industrială a crescut cu peste 10% în primul trimestru, susţinută de toate sectoarele

Autor: Ana Maria Neagu

09.05.2011, 11:25 832

Producţia industrială a crescut în primul trimestru, faţă deintervalul similar din 2010, cu 11,4% ca serie brută şi cu 10% caserie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şisezonalitate, susţinută de toate sectoarele de activitate, potrivitdatelor INS.

Astfel, ca serie brută, industriaprelucrătoare a crescut cu 13,2%, industria extractivă cu 3,8%, iarproducţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apăcaldă şi aer condiţionat cu 3,7%, se arată într-un comunicat alInstitutului Naţional de Statistică (INS).

Pe marile grupe industriale s-auînregistrat majorări la toate categoriile de bunuri, respectiv înindustria bunurilor intermediare (+21,1%), în industria bunurilorde capital (+14,1%), în industria bunurilor de folosinţăîndelungată (+13,7%), în industria bunurilor de uz curent (+2,6%)şi în industria energetică (+1,8%).

Ca serie ajustată în funcţie denumărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele trei luniale anului 2011, comparativ cu ianuarie-martie 2010, industriaprelucrătoare a crescut cu 11,7%, producţia şi furnizarea deenergie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu3,5% şi industria extractivă cu 3%.

De asemenea, şi ca serie ajustată,toate categoriile de bunuri au consemnat majorări, de 17,4% înindustria bunurilor intermediare, 12,8% în industria bunurilor decapital, 12,7% în industria bunurilor de folosinţă îndelungată,1,7% în industria bunurilor de uz curent şi 1,6% în industriaenergetică.

În martie, producţia industrială aurcat faţă de luna precedentă cu 14,3% ca serie brută, datorităcreşterii tuturor sectoarelor industriale. Astfel, industriaprelucrătoare a crescut cu 16,3%, industria extractivă cu 10,1%,iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze,apă caldă şi aer condiţionat cu 2,7%.

Pe marile grupe industriale s-auînregistrat majorări la toate categoriile de bunuri, respectiv înindustria bunurilor intermediare (+18%), industria bunurilor decapital (+15,8%), industria bunurilor de uz curent (+14,4%),industria energetică (+7%) şi industria bunurilor de folosinţăîndelungată (+6%).

Ca serie ajustată în funcţie denumărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţiaindustrială a scăzut cu 0,8%, din cauza scăderii industrieiextractive (-1,9%) şi industriei prelucrătoare (-1,1%). Producţiaşi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şiaer condiţionat a crescut cu 1,5%.

Pe marile grupe industriale s-auînregistrat creşteri în industria energetică (+1,8%), industriabunurilor de capital (+1,6%) şi industria bunurilor intermediare(+0,9%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi industriabunurilor de uz curent au scăzut cu 5,7%, respectiv cu2%.

Comparativ cu aceeaşi lună din2010, în martie anul acesta, producţia industrială s-a majorat cu9,8% ca serie brută şi cu 7,4% ca serie ajustată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO