Companii

Producatorul materialelor de constructii Adeplast va investi peste 12 mil. euro in extinderea productiei

24.05.2007, 17:56 22

Compania Multistar Prod din Oradea, producatorul materialelor de constructii Adeplast, va demara in acest an investitii de peste 12 mil. euro pentru construirea unei capacitati de productie la Ploiesti.
Investitia face parte din planul de extindere al companiei pentru urmatorii trei-patru ani. Multistar Prod intentioneaza sa construiasca a treia fabrica de capacitate medie in zona Moldovei, pentru a derula export si in Moldova de peste Prut, urmand ca fabrica de la Oradea sa livreze produse catre Ungaria si Austria.
"Prima fabrica din cele doua ce vor fi date in functiune in 2008 va costa intre 8 si 12 milioane de euro. Asteptam oferte de la trei mari producatori de utilaje pentru a incepe investitia. Locatia va fi in Ploiesti si am achizitionat deja un teren de 10,6 hectare din care intentionam sa pastram numai 5-6 hectare", a declarat Marcel Barbut, directorul general al companiei Multistar Prod. Compania estimeaza ca va vinde anul acesta o cantitate de 215.000 de tone de materiale de constructii, in crestere cu 50% fata de anul precedent, pe fondul majorarii capacitatilor de productie in 2006. Marcel Barbut, care detinea un pachet de 60%, a devenit luna trecuta actionar unic al companiei oradene Multistar Prod, dupa ce a preluat restul de 40% din actiuni de la un grup de investitori austrieci. Omul de afaceri intentioneaza sa vanda un pachet de actiuni de circa 49% unui fond de investitii, iar in cazul in care negocierile nu vor fi finalizate, compania ar putea fi listata la bursa.
Multistar Prod estimeaza pentru acest an o crestere a cifrei de afaceri de circa 40%, pana la circa 41 de milioane de euro.
"Majorarea cifrei de afaceri va fi determinata de cresterea pe ansamblu din constructii, de migratia clientilor de la micii producatori care nu fac fata preturilor din piata si nu reusesc sa obtina toate actele necesare obtinerii certificarii CE. In plus, constructorii vor renunta treptat la sistemul de lucru din vremea dacilor si romanilor, adica nisip de rau, saci cu ciment si var ce se dozeaza cu lopata de catre un muncitor necalificat, care o data face materialul prea 'gras' sau prea 'moale' intr-o betoniera", spune Barbut.
In prezent, consumul de mortare pentru tencuieli este de aproximativ 13 kg/locuitor/an in Romania, potrivit reprezentantilor Multistar Prod. Principalii concurenti ai companiei sunt diviziile locale ale companiilor Henkel (Germania) si Baumit (Austria) sau compania Gabbro din Timisoara.
Sectorul adezivilor mortarelor uscate a reprezentat anul trecut 9% din totalul segmentului de materiale minerale de constructii.
Compania a fost infiintata in anul 1994 si este specializata in fabricarea mortarelor, adezivi pentru placaje ceramice, gleturi, sape, pardoseli industriale si mortare mecanizate, produse distribuite sub marca Adeplast.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO