Companii

Producatorul farma Sandoz, interesat de un teren de 20 ha pentru o investitie de 100 mil. euro

Producatorul farma Sandoz, interesat de un teren de 20 ha pentru o investitie de 100 mil. euro

Iztok Sever, country head al Sandoz Romania

02.08.2007, 19:10 65

Compania elvetiana Sandoz, al doilea jucator de pe piata mondiala a medicamentelor generice, este interesata de un teren de 20 de hectare situat la 7 kilometri de Targu-Mures, pe care ar putea sa realizeze o investitie de 100 mil. euro intr-o fabrica de medicamente.
Sandoz detine in prezent doua unitati de productie la Targu-Mures, una destinata realizarii penicilinei si cealalta pentru productia de macrolide (antibiotice de ultima generatie). Sandoz a intrat indirect pe piata locala prin achizitia companiei slovene Lek care cumparase in urma cu cativa ani producatorul local Pharmatech. "Sandoz are in vedere investitii greenfield si analizeaza mai multe state in acest sens insa nu a fost luata o decizie. In ceea ce priveste piata romaneasca, suntem intr-o perioada de tatonari insa nu pot da mai multe detalii in acest sens", a spus Iztok Sever, country head al Sandoz Romania. Surse din administratia locala au confirmat ca autoritatile se afla in discutii cu reprezentantii Sandoz pentru realizarea unei investitii de tip greenfield in zona metropolitana a orasului Targu-Mures.
In cazul in care planurile elvetienilor se materializeaza in Romania, aceasta ar urma sa fie cea mai mare investitie greenfield locala.
Recent, reprezentantii Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS) au anuntat ca in 2007 vor exista doua investitii greenfiled in industria farmaceutica, una de 50 mil. euro si alta de 100 mil. euro, fara sa precizeze insa despre ce jucatori este vorba.
Grupul islandez Actavis a anuntat ca are in vedere demararea unei investitii de 50 mil. euro
intr-o unitate de productie pe piata locala.
Intr-un intreviu acordat anterior ZF, Iztok Sever enumera printre avantajele pe care le ofera Romania pentru derularea unei investitii, capacitatile de productie pe care compania deja le are pe plan local, faptul ca Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene, preturile terenurilor care se mentin inca in limite acceptabile, forta de munca si ritmul rapid de crestere al pietei farma. In perioada ianurie-aprilie 2007, Sandoz Romania a realizat o cifra de afaceri de 28,3 mil. dolari. In ceea ce priveste capacitatile de productie deja existente, planurile Sandoz prevad dublarea exporturilor comparativ cu volumul realizat in 2006, pe fondul dublarii volumului productiei.
La Targu-Mures capacitatea de productie a penicilinei este de 12 mil. unitati, iar cea de macrolide, 3,4 mil. unitati. Penicilina realizata aici se adreseaza pietei interne, iar macrolidele merg in proportie de 80% la export, in state precum Germania, Belgia, Cehia, Portugalia, Spania, Polonia sau Africa de Sud.
Sandoz Romania si-a bugetat pentru acest an vanzari cu 30% mai mari comarativ cu nivelul de 64,8 mil. dolari. In aceste conditii businessul Sandoz s-ar putea dubla (compartiv cu nivelul din 2007) pana in 2010-2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO