Companii

Producatorul de vinuri Cotnari si-a majorat vanzarile cu 10%, la 12 mil. euro

24.07.2007, 18:10 54

Producatorul de vinuri Cotnari, unul dintre primii cinci jucatori de pe piata locala de profil, a inregistrat in prima jumatate a acestui an o cifra de afaceri de aproximativ 12 mil. euro, in crestere cu 10% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Rezultatele din aceasta perioada sunt in linie cu estimarile pentru intregul an. Pentru 2007, Cotnari si-a bugetat o cifra de afaceri de 25 mil. euro.
"In lunile de vara vanzarile de vin sunt ceva mai mici, crescand ponderea vinurilor seci usoare. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, vanzarile s-au mentinut constante cu o usoara crestere pe vinurile seci si demiseci ale companiei, Francusa, Dealul Catalina si Chateau Cotnari", a spus Laurentiu Anghel, directorul de marketing al companiei.
In ceea ce priveste a doua jumatate a anului, compania asteapta cresteri, in special in sezonul rece.
Potrivit datelor furnizate, Cotnari avea dupa primele sase luni ale anului o cota de 19,5% din piata vinurilor DOC (denumire de origine controlata), la o suprafata de vita de vie in administrare de 1.300 de hectare. Laurentiu Anghel a precizat ca, de la inceputul anului, nu au existat schimbari majore in comportamentul de consum al romanilor, cu exceptia unei usoare cresteri a consumului de vin sec/demisec. Exporturile Cotnari au reprezentat in prima jumatate a acestui an circa 10% din cifra de afaceri inregistrata.
"Cele mai vandute vinuri (la export - n.red) au fost Grasa de Cotnari, Feteasca Alba si Tamaioasa Romaneasca", a mai spus Anghel. In legatura cu posbilitatea cresterii pretului la vinuri datorita secetei, Anghel a precizat ca producatorul nu are in vedere deocamdata o asemenea masura, dar ca subiectul va fi analizat dupa finalizarea campaniilor de recoltare.
Principalii producatori de vin din Romania sunt Murfatlar, Vincon, Jidvei, Cotnari, Halewood Romania, Vinexpert Focsani si Cramele Recas.
In 2006, importurile de vin au explodat si au dus piata locala la aproximativ 400 mil. euro, fata de 350 mil. euro in 2005. Importurile au crescut de circa trei ori anul trecut pana la 22,1 mil. euro, depasind atat ca valoare cat si ca volum importurile. Este pentru prima data cand Romania are un deficit la comertul cu vin. Cei mai castigati au fost producatorii din Republica Moldova, Spania, Italia, Ungaria si Franta, care au derulat cele mai mari volume cu Romania.
Romania ocupa locul cinci in Uniunea Europeana in ceea ce priveste suprafata cultivata cu vita de vie dupa Spania, Italia, Franta si Portugalia, locul sase in Europa si locul noua in ierarhia mondiala.
Cea mai mare parte din productia romaneasca este reprezentata de vin alb, adica 70-75%, in timp ce vinul rosu detine intre 25 si 30%. Cu toate acestea, din productia totala de vin romanesc, ponderea celor cu denumire controlata (DOC) este de 8-10%, restul fiind reprezentat de vinurile de calitate superioara (VS) si de vinurile de masa (VM).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO