Companii

Producatorul de uleiuri comestibile Ardealul a vandut de 5 milioane de euro

13.08.2004, 00:00 655

Producatorul de uleiuri comestibile Ardealul Satu Mare, cu vanzari axate in principal in Transilvania si Vestul tarii, a anuntat pentru primele sase luni ale acestui an vanzari de 5 milioane de euro, similare cu cele inregistrate in perioada similara a anului trecut.
"Am reusit sa ne pastram vanzarile constante si sa le concentram pe zona transilvana. Suntem prezenti si in Bucuresti, dar doar in hypermarketul Cora. Sa mentii o piata nationala nu este usor din cauza costurilor foarte ridicate", spune Lupsica Mircea, directorul general al companiei Ardealul. Estimarile companiei pentru acest an vizeaza atingerea unor vanzari de aproape 10 milioane de euro.
Conform propriilor date, compania Ardealul detine o cota de piata de 8% la nivel national si de aproximativ 15 procente in Transilvania.
Compania detine doua marci de ulei: Ardealul si Floarea de Aur. "Deocamdata nu intentionam sa lansam noi branduri pe piata, pentru ca acestea doua merg bine", spune Lupsica. Firma Ardealul detine o fabrica de ulei la Carei cu o capacitate de prelucrare anuala de 60.000 de tone de floarea soarelui si o productie de ulei de peste 20.000 de tone. Compania are programate pentru acest an investitii de 800.000 de dolari pentru achizitionarea de utilaje, materii prime si camioane de transport si pentru modernizarea facilitatii de productie.
El afirma ca piata nationala pe primul semestru nu a inregistrat oscilatii semnificative dar considera ca pretul unui litru de ulei este prea mic. "Competitia acerba de pe piata face ca de doi-trei ani pretul uleiului sa fie constant. Din pacate, consumul de ulei pentru acasa scade pentru ca se gateste din ce in ce mai putin. In schimb, a crescut consumul la restaurante si fast-food-uri", afirma Lupsica.
Compania Ardealul a fost privatizata prin metoda MEBO (achizitie de catre managemt si salariati) si are 380 de angajati.
Piata a uleiului a fost estimata pentru anul trecut la 210.000 de tone, respectiv 300 de milioane de dolari. Capacitatea de productie din Romania este de fapt de 400.000 de tone, dar din cauza puterii scazute de cumparare nu se produce la intreaga capacitate.
Piata este dominata de americanii de la Bunge cu o cota de piata de 36% urmati de Argus Constanta, Topway Craiova si Ulvex Tandarei. Pe langa Bunge, cel mai mare procesator de seminte oleaginoase din lume, care detine fabricile Muntenia Bucuresti, Interoil Oradea si Unirea Iasi, un alt mare nume din agricultura mondiala, Cargill este interesat de achizitia unei fabrici de ulei, dupa ce a devenit cel mai mare depozitar de cereale din Romania prin preluarea pachetului majoritar de actiuni la Comcereal Alexandria.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO