Companii

Producatorul de prefabricate Somaco, in discutii de preluare

26.03.2008, 19:59 149

Producatorul de materiale de constructii Somaco din Bucuresti, controlat de omul de afaceri Stefan Radulescu, se afla in negocieri cu mai multi jucatori straini de profil pentru atragerea unui partener in vederea inceperii unui program mai amplu de investitii.
Grupul de firme finlandez Consolis, unul dintre cei mai mari producatori de prefabricate din lume, este interesat sa intre in actionariatul Somaco, evaluat la circa 50 mil. euro.
Somaco a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 100 mil. lei (30 mil. euro), in crestere cu 60% fata de 2006 si va investi anul acesta circa 5,5-6 mil. euro in logistica si achizitionarea de tipare de prefabricate.
"In prezent facem o evaluare a companiei pentru a atrage un partener care sa vina cu o injectie de capital pentru a putea incepe un program mai amplu de investitii. Sunt foarte multi producatori de materiale de constructii interesati de activitatea noastra, insa deocamdata nu am incheiat niciun acord. Una dintre companiile cu care discutam este grupul Consolis, unul dintre cei mai mari producatori de prefabricate din lume", a spus pentru ZF Mihai Carcota, directorul general.
Producatorii de materiale de constructii au fost vanati in ultimii ani de fondurile de investitii si de companii strategice, datorita cresterii puternice a pietei constructiilor. Astfel, companii precum Elpreco Craiova, Macon Deva sau Ceramica Iasi au fost deja achizitionate in ultimii doi ani.
Compania detine sapte unitati de productie in Adjud (BCA), Buzau (prefabricate din beton si stalpi), Alexandria (in conservare), Doaga (prefabricate din beton si elemente de structura), Galati (caramida), Turnu-Severin (prefabricate din beton si BCA) si Roman (prefabricate din beton si grinzi).
"Avem un portofoliu diversificat de produse. Mai precis, producem peste 200 de produse din prefabricate, precum si grinzi pentru poduri, BCA si caramida", spune Carcota.
Compania Somaco, care a fost privatizata in 2000, este detinuta de Stefan Radulescu, care controleaza 53,05% din companie, SIF Muntenia, cu 6,48%, West Mar Logistic, cu 37,11% si alti actionari persoane fizice cu 3,34%.
Grupul Consolis a fost format in urma fuziunii companiei finlandeze Consolis cu compania franceza Bonna Sabla si controleaza companiile DW Beton (Germania), Strabgbetong (Suedia) si Spanbeton (Olanda). Consolis, care are 9.000 de angajati, opereaza 130 de fabrici in 20 de tari si a realizat anul trecut vanzari nete de 1,4 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO