Companii

Producatorul de cablaje Sumitomo mai face o fabrica in Romania

06.02.2004, 00:00 392

Producatorul japonez de cablaje electrice pentru automobile Sumitomo Electric Ltd. va deschide, la sfirsitul anului, cea de-a treia fabrica din Romania, investitia ridicindu-se la circa sapte milioane euro, a declarat, joi, agentiei MEDIAFAX, Florin Ionut, directorul economic al SEWS Romania.
Din valoarea totala a investitiei, patru milioane de euro vor fi alocati pentru constructia cladirii, restul fondurilor fiind destinate achizitiei de echipamente de productie. Noua unitate va asigura circa 1.500 de locuri de munca.
Potrivit reprezentantului Sumitomo Electric Wiring Systems Romania (SEWS), locatia exacta a unitatii de productie nu poate fi facuta publica deoarece inca se poarta negocieri pentru achizitionarea suprafetei de teren, dar cu siguranta amplasamentul fabricii va fi in zona de nord-vest a tarii.
Pe de alta parte, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a declarat agentiei MEDIAFAX ca Sumitomo intentioneaza sa construiasca la Alba Iulia o sectie de productie a cablurilor electrice pentru autoturisme.
Reprezentantii concernului si conducerea Primariei discuta despre aceasta posibila investitie inca de anul trecut.
Mircea Hava sustine ca firma japoneza a inchiriat deja mai multe hale situate in incinta fabricii de covoare din municipiu, urmind ca, in scurt timp, sa le amenajeze si sa le doteze cu utilaje.
"Investitorii japonezi au ales Romania pentru constructia noilor capacitati de productie datorita fortei de munca ieftine, apropierii geografice fata de clientii companiei si preturilor scazute ale terenurilor", a mai declarat reprezentantul SEWS Romania.
Compania va finaliza, in luna martie a acestui an, o investitie de circa opt milioane de euro intr-o fabrica din municipiul Deva care va contribui la marirea semnificativa a capacitatilor de productie.   
O alta fabrica, situata in localitatea Orastie, care are in prezent 400 de angajati, a fost deschisa in luna august a anului trecut, urmind ca pina la sfirsitul acestui an, cind unitatea va lucra la capacitatea maxima, numarul posturilor sa creasca pina la circa 2.000. In urma finalizarii celor doua proiecte, SEWS isi va tripla capacitatea de productie din Romania, pentru anul 2004 estimindu-se realizarea unei cifre de afaceri de circa 30 milioane lire sterline (43,7 milioane euro), in conditiile in care anul trecut vinzarile au fost de 24 milioane lire sterline (35 milioane euro).   
Productia din Romania este destinata in intregime exportului, printre clienti numarindu-se constructori de autovehicule precum Mazda, Ford, Honda si Rover.
Subsidiara SEWS pe piata romaneasca a fost infiintata in august 2000. Investitia din Romania face parte dintr-un program de extindere mai amplu al Sumitomo Electric Ltd., care a anuntat in anul 2002 ca va aloca in urmatorii trei ani aproximativ zece miliarde de yeni (75 milioane euro) pentru dezvoltarea centrelor de productie din Romania, Polonia si Slovacia in urma desfiintarii unor capacitati de productie din Europa de Vest.
Un alt mare producator japonez de componente auto - Yazaki - care desfasoara deja activitati in Romania in parcul industrial Cringul lui Bot (linga Ploiesti), va investi, in urmatorii patru ani, 30 de milioane de euro intr-o fabrica ce urmeaza sa fie amplasata in zona industriala a municipiului Arad.   
Compania furnizeaza componente auto pentru marii producatori de profil, in special pentru Toyota si Peugeot si va crea 500 de locuri de munca pina in anul 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO