Companii

Producatorul Bergenbier, la a doua schimbare de nume in trei ani. Va fi afectat businessul?

05.11.2009, 23:12 126

CVC Capital Partners, noul proprietar al producatorului de bereBergenbier, intentioneaza sa schimbe denumirea businessului de beredin Europa Centrala, achizitionat recent de la AB InBev, in StarBevpentru a se distanta de imaginea producatorului belgian.
Consultantii in strategie de brand sustin insa ca desi aceastaschimbare nu va afecta deloc evolutia brandurilor, decizia ar puteasa nu fie privita cu ochi buni de mediul de afaceri.
"Mediul de afaceri este conservator si nu iubeste schimbarile, maiales atunci cand au loc des. Acestea nu sunt deloc usor acceptatesau bine primite. De aceea, nu este recomandat sa schimbi numeleunei companii, mai ales daca acesta a fost deja schimbat de maimulte ori", a declarat Stefan Liute, director de strategie alcompaniei de branding Grapefruit.
El a adaugat ca in cazul in care o companie este vanduta, noiiproprietari schimba numele companiei deoarece vor sa isi marchezeteritoriul, insa Liute sustine ca aceasta mutare trebuie sareflecte o schimbare foarte serioasa in companie si sa fierealizata doar cand este cu adevarat necesara.
In bere, brandul conteaza
"Atunci cand se schimba numele unei companii, disconfortul estecompensat daca sunt mentinute relatiile business to business aleacesteia, iar daca managementul dovedeste seriozitate siconsecventa, schimbarea se face mult mai usor", a explicatdirectorul de strategie al companiei Grapefruit.
Reprezentantii fondului de investitii CVC Capital Partners, care vaplati peste 1,5 miliarde de euro pentru operatiunile din industriaberii ale AB InBev (ABI) pe opt piete din Europa Centrala, audeclarat deja ca nu intentioneaza sa faca schimbari de managementin niciuna dintre companiile achizitionate.
"Actualul nume al companiei este asociat cu fostul proprietar ABInBev, de aceea este necesara schimbarea numelui afacerii odata cetranzactia va fi finalizata si CVC Capital Partners va deveni noulproprietar. Aceasta schimbare nu credem ca va afecta in niciun felrelatiile business to business ale companiei. In plus, numelebrandurilor de bere comercializate de companie in Romania nu se vorschimba", a declarat …zgur …nder, director de investitii al CVCCapital Partners pentru Europa Centrala si de Est.
A cincea schimbare de nume de la preluarea Bianca Blaj
Filiala locala a grupului AB InBev a trecut deja prin patruschimbari de nume, de la infiintare pana in prezent. InBev a intratpe piata locala in 1994 prin semnarea unui parteneriat cuproducatorul de bere Bianca din Blaj.
Atunci a preluat denumirea Bianca Interbrew Bergenbier, pe care apastrat-o pana in octombrie 1999, cand InBev a preluat 50% dinactiunile fabricii Romanian Efes Brewery din Ploiesti si si-aschimbat numele in Interbrew Efes Brewery.
Din decembrie 2002, prin fuzionarea tuturor entitatilor din grup,se formeaza compania Interbrew Romania.
Numele nu este pastrat insa foarte mult timp si cinci ani maitarziu, in 2007, producatorul Bergenbier devine InBevRomania.
Chiar daca a fost foarte aproape de a deveni AB-InBev Romania, dupaachizitia grupului american Anheuser Busch, anul viitorproducatorul brandurilor Bergenbier si Stella Artois va renunta ladenumirea de InBev Romania pentru StarBev, trecand prin a cinceaschimbare a denumirii.

Schimbari dese

  • In 1994, dupa semnarea unui parteneriat cu producatorul de bereBianca din Blaj, prima investitie a grupului InBev pe plan local apreluat denumirea de Bianca Interbrew Bergenbier.
  • In octombrie 1999, InBev a preluat 50% din actiunile fabriciiRomanian Efes Brewery din Ploiesti si si-a schimbat numele inInterbrew Efes Brewery.
  • In decembrie 2002, prin fuzionarea tuturor entitatilor dingrup, se formeaza compania Interbrew Romania.
  • Cinci ani mai tarziu, in 2007, producatorul Bergenbier isischimba din nou numele, devenind InBev Romania.
  • Chiar daca a fost foarte aproape de a deveni AB-InBev Romania,in viitorul apropiat, producatorul brandurilor Bergenbier si StellaArtois va renunta la denumirea de InBev Romania pentruStarBev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO