Companii

Producatorii de utilaje agricole nu sunt multumiti de subventii

11.12.2003, 00:00 28

Producatorii de utilaje agricole au pareri impartite legate de recenta ordonanta privind subventionarea agricultorilor la achizitionarea de tractoare si echipamente agricole.
"Aceasta hotarare de guvern nu ne avantajeaza deloc, pentru ca acum pot fi cumparate tractoare de la orice producator din lume ", spune Constantin Toma, senator PSD si actionar majoritar al Grupului Romet Buzau unde se produc tractoare sub licenta Landini.
El adauga ca suma de 600 miliarde de lei este "ridicola" avand in vedere faptul ca subventia la tractoare a fost reunita cu cea de la echipamente agricole: "Numai pentru ingrasaminte au fost alocate in acest an 2500 miliarde de lei". Nu toti producatorii sunt de aceeasi parere.
"Acest act normativ era absolut necesar, ba mai mult cred ca trebuie lucrat foarte mult si pe programele Sapard pentru ca taranii nu au puterea sa-si cumpere tractoare si sa fie competitivi. Inca se practica agricultura cu calul, vaca sau boul", spune Iulian Tocu, deputat PSD si actionar la producatorul de utilaje Mecanica Ceahlau. El a adaugat ca in lipsa unor subventii societatea sa livreaza 70% la export si restul la intern, dar ordinea se inverseaza atunci cand sunt acordate ajutoare guvernamentale. "Deocamdata, prin ordonanta vor fi acordati bani numai pentru cumpararea de tractoare. Noi am avut un proiect esuat cu un tractor ecologic la care am si renuntat", afirma Tocu.
"Suntem foarte descumpaniti de modul in care a aparut acest act normativ. In primul rand se incurajeaza achizitionarea de tractoare cu o putere redusa in conditiile in care primul ministru a cerut sa fie incurajate marile exploatatii agricole care au nevoie de tractoare cu o putere mult mai mare decat cea prevazuta in ordonanta. In al doilea rand a fost introdusa sintagma echipamente agricole care de fapt nu exista, noi nestiind la acest moment ce se va subventiona de fapt", spune Ionel Catrinoiu, directorul general al MAT Craiova si vicepresedinte al Asociatiei Producatorilor de Tractoare si Masini Agricole.
"Actul normativ era necesar pentru ca agricultura Romaniei nu poate progresa fara subventii. In UE se dau 300.000 de euro subventii pentru o singura ferma", sustine Catrinoiu. Hotararea de Guvern care aproba sprijinirea producatorilor agricoli acorda 600 miliarde de lei care vor fi folositi in 2003 si 2004 pentru subventionarea cu 45% a achizitionarii de tractoare si echipamente agricole noi. La un pret mediu de 5a€“600 de milioane de lei pe tractor, subventia va ajunge pentru 2500a€“3000 de tractoare. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO