Companii

Producatori mici si medii de mobila descopera piata interna

Producatori mici si medii de mobila descopera piata interna

Caderea euro a facut exporturile nerentabile

07.09.2006, 19:54 46

Micii producatori de mobila au inceput sa se reorienteze catre piata interna, dupa ce, anul trecut, marii jucatori locali au anuntat ca isi vor redirectiona o parte din exporturi catre piata locala, in conditiile in care au fost afectati de aprecierea leului si de recesiunea de pe pietele vestice
"Vom intra agresiv pe piata interna. Ne-am propus sa ajungem la 30 de magazine in tara la finalul anului viitor", a afirmat Calin Tamasan, directorul de marketing al grupului de firme Simex.
Anterior, Simex a activat numai ca producator. Simex reprezinta un grup de sase firme localizate in nordul tarii. Pentru acest an, compania are in plan o retea de 20 de magazine.
In prima jumatate a acestui an, grupul Simex a realizat vanzari de aproximativ
5 mil. dolari, in crestere cu 10% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Grupul exporta mobila pe piata estica, in special in Rusia. Compania produce mobila stil (cu design clasic), agreata pe acest tip de piata.
Marii producatori, precum Mobexpert, Elvila sau Alprom, au anuntat de anul trecut o reorientare masiva catre piata interna pe masura ce activitatea de export a adus pierderi.
In plus, jucatori de talie medie, precum compania galateana Staer, decisesera in urma cu mai multi ani sa se concentreze in exclusivitate pe piata locala. Extinderea puternica a numarului de magazine a triplat intr-un an cifra de afaceri a companiei, la peste 20 de milioane de euro.
Si alti producatori de talie medie mizeaza pe piata locala, in special pe categoria de produse destinate clientilor cu venituri medii si peste medie.
"Sustinem ca acest segment va deveni principalul nostru client", a afirmat Ioan Marginean, directorul economic al producatorului de mobila Silvarom din Bucuresti.
Compania este unul dintre jucatorii cu traditie la export din Romania, dar aceasta a inceput anul trecut un proces de repozitionare pe piata locala si pe pietele externe.
In prezent, Silvarom opereaza trei fabrici de mobila orientate spre export si o fabrica de mobilier de birou. Principalele piete externe de desfacere pentru companie au fost anul trecut Germania, Austria, Anglia, Franta si Rusia.
Daca Silvarom isi mentine inca exporturile catre tarile din Europa de Vest, grupul Simex si-a diminuat simtitor prezenta, preferand pietele estice.
"Primii doi-trei ani pe aceasta piata au fost extrem de dificili. Ne-am axat pe preturi reduse pentru a putea sa castigam clienti. Aceasta strategie ne-a afectat serios profitabilitatea", spune Cristian Bilt, presedintele Simex.
In cele sase fabrici pe care le detine, Simex are 1.500 de angajati. Salariul mediu este de aproximativ 150 de euro, potrivit reprezentantilor companiei. "Productivitatea muncii in fabricile pe care le operam a crescut de aproximativ 2,5 ori in ultimii ani. Productivitatea medie in Europa de Vest este de 2.200-2.500 de euro pe muncitor pe luna. In fabricile Simex, productivitatea este de 1.800-1.850 de euro pe muncitor pe luna. Speram ca pana la sfarsitul anului sa atingem 2.000 de euro", a precizat Bilt.
El considera ca preturile la materia prima si utilitati au continuat sa creasca sustinut in ultimii ani, ceea ce impune producatorilor cresterea pretului.
"In cea de-a doua jumatate a anului vom mari preturile cu circa 5-10%, urmand trendul pietei", a mai spus presedintele Simex. Acesta a precizat ca spera sa compenseze cresterea pretului prin extinderea puternica pe piata locala.
Piata de mobila a traversat in 2005 unul dintre cei mai grei ani de dupa Revolutie, marcat de o scadere atat a productiei, cat si a exporturilor. Vanzarile pe piata interna au crescut in aceasta perioada sustinute de importuri, care au explodat anul trecut, marcand o crestere de 50% comparativ cu 2004. Pentru acest an, jucatorii estimeaza un ritm de crestere de 5% pentru productie si de 6% pentru export. Principalele destinatii ale exporturilor romanesti sunt Franta, Germania, Italia, Olanda si Austria. Aproximativ 500 de firme din industria mobilei sunt prezente la Targul National de Mobila - BIFE TIMB, care are loc in aceasta saptamana la complexul Romexpo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO