Companii

Privatizarea Electrica Banat si Dobrogea, la "tipar"

07.01.2003, 00:00 24

Anuntul de privatizare al filialelor Banat si Dobrogea ale societatii Electrica va fi publicat incepand de maine, 8 ianuarie, in publicatia britanica Financial Times, precum si in cotidianele romanesti Romania Libera si Evenimentul Zilei.
Privatizarea Electrica, cea de-a doua companie ca marime de pe piata romaneasca, este asteptata sa inceapa in acest an cu vanzarea pachetului majoritar de actiuni ale celor doua filiale mentionate din totalul celor opt.
Guvernul a decis, la finele anului trecut, vanzarea a 51% din actiunile distributiilor de electricitate Banat si Dobrogea catre un investitor strain. Privatizarea distributiei de electricitate din Romania este o afacere care depaseste, in viziunea specialistilor, valoarea de un miliard de dolari, care a atras deja firme de consultanta, case de avocatura, banci de investitii sau grupuri energetice puternice de pe piata europeana precum E.On, RWE, EnBW (Germania), Electricite de France (Franta), grupul elvetiano-suedez ABB, Union Fenosa (Spania), United Utilities (Marea Britanie) sau BKW (Elvetia).
Termenul limita pentru depunerea scrisorilor de intentie din partea investitorilor interesati sa cumpere pachetul de actiuni majoritar al celor doua distributii de electricitate este de 28 februarie anul acesta, dupa care va avea loc o preselectie in vederea stabilirii unei liste scurte de candidati. Finalizarea tranzactiei in cazul celor doua filiale Electrica s-ar putea realiza pana la 31 decembrie 2003, afirma surse apropiate discutiilor.
Consultantul care va acorda asistenta Ministerului Industriei si Resurselor (proprietarul Electrica) pana la trecerea celor doua societati in proprietate privata este BNP Paribas.
Societatea Electrica, care detinea monopolul distributiei de electricitate in Romania, a fost reorganizata la inceputul anului trecut in opt filiale cu personalitate juridica proprie in vederea privatizarii acestora "bucata cu bucata". Cele opt societati de distributie electricitate, cu actionar unic Electrica, pot actiona ca actori in nume propriu pe piata, pot face direct achizitii de energie, au patrimoniu distinct si licente proprii de furnizare si distributie electricitate.
Societatea Electrica are prin intermediul celor opt filiale un numar de 8,5 milioane abonati si a inregistrat in 2002 un profit de circa 1.500 miliarde lei (43,4 milioane euro) la o cifra de afaceri de 1,7 miliarde euro. In 2001, cifra de afaceri a societatii a fost de 1,5 miliarde euro.
Filiala Banat asigura alimentarea cu electricitate a aproximativ 850.000 abonati din judetele Timis, Arad, Hunedoara si Caras Severin. Electrica Banat a realizat aproximativ 10% din cifra de afaceri totala a societatii-mama, Electrica.
Filiala Dobrogea alimenteaza cu electricitate aproximativ 650.000 abonati din judetele Constanta, Tulcea, Ialomita si Calarasi, si are o pondere de circa 8% in cifra de afaceri a Electrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO