Companii

Privatizarea a lasat Distrigaz fara 3.000 de angajati

22.11.2007, 18:02 19

Cel mai important distribuitor de gaze de pe piata locala, Distrigaz Sud, cu afaceri de aproape un miliard de euro anul trecut, si-a diminuat efectivele cu aproximativ 3.000 de oameni in raport cu anul 2005, cand a avut loc preluarea de catre Gaz de France, in cadrul procesului de restructurare si dezvoltare demarat de grupul francez.
De la 10.700 de angajati, cati avea Distrigaz Sud la momentul preluarii, compania a ajuns in prezent la peste 7.900 de oameni, cu 2.900 mai putini decat in urma cu trei ani.
"Suntem intr-un proces profund de transformare si de reorganizare a tuturor activitatilor. Acest proces va continua pentru eficientizarea activitatii. Perioadele de schimbare sunt caracterizate de demersul managementului de a armoniza transformare organizatiei cu angajamentul angajatilor in acest proces", spune Serban Cristea, director de resurse umane al Distrigaz Sud, omul caruia francezii i-au increditat sarcina de a reorganiza din punct de vedere al resurselor umane compania dupa preluare.
La desprinderea de Romgaz, in anul 2000, Distrigaz avea aproximativ 10.000 de angajati, pentru ca mai apoi, la preluarea de catre Gaz de France in iunie 2005, sa ajunga la aproape 10.900 de oameni. "Acestea au fost cele doua momente-cheie din viata Distrigaz Sud. La inceputul procesului de reorganizare am constatat ca societatea era dimensionata conform unor principii si sisteme de management pe care a trebuit sa le imbunatatim pentru a creste calitatea serviciilor si performanta. A existat un program de plecari voluntare, care a inclus si o compensatie financiara", mai precizeaza directorul de resurse umane.
Numarul de angajati al Distrigaz a scazut puternic imediat dupa preluare, ajungand in 2006 la putin peste 7.800 de angajati, numar care s-a mentinut relativ constant pana in prezent. Dintre acestia, aproximativ 300, respectiv 4%, ocupa functii de management. "Numarul pozitiilor manageriale a evoluat o data cu restructurarea. Numarul managerilor este in mare constant, datorita schimbarilor de posturi", spune Cristea, care este si membru in comitetul executiv al companiei. El spune ca, dupa preluarea de catre francezi, prioritatea a fost dezvoltarea competentelor manageriale, comerciale si de gestiune, cu atat mai mult cu cat nu a existat traditie in acest sens in companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO