Companii

Privatizare incalcita la Bicapa Tarnaveni

25.11.2002, 00:00 79

Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) a semnat vineri contractul de privatizare a producatorului chimic Bicapa Tarnaveni cu toate ca societatea era pasibila de lichidare, printr-o decizie a justitiei care urma sa fie data in aceeasi zi. 
Pachetul majoritar de actiuni al societatii a fost preluat vineri de omul de afaceri american de origine romana Valerian Simirica, in cadrul unei tranzactii de peste 4,2 mil. $.
In aceeasi zi in care a fost semnat contractul, la Tribunalul Mures era asteptata o decizie cu privire la initierea falimentului companiei, la cererea unuia din creditorii Bicapa. Decizia Tribunalului inca n-a fost data publicitatii.
Romned Port Operator, o companie privata care opereaza transporturi in Portul Constanta a cerut in instanta falimentul Bicapa pentru recuperarea unor datorii de ordinul zecilor de mii de dolari.
Avocatul lui Valerian Simirica, Mihai Tanjala, a declarat pentru Ziarul Financiar ca in contractul de privatizare se prevede clar faptul ca in cazul unei decizii de initiere a falimentului, atunci tranzactia dintre Simirica si Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) va fi anulata.
Oricum, cererea de introducere in faliment a unei societati din portofoliul APAPS ar trebui respinsa de catre instantele judecatoresti, pentru ca firmele in cauza se afla in procedura de administrare speciala, care prevede suspendarea pana la privatizare a oricaror actiuni in justitie cu privire la falimentul companiei respective, prevede Legea de accelerare a privatizarii nr.137/2002.
Simirica nu a respins insa si varianta negocierilor cu Romned Port Operator, pentru a plati datoriile Bicapa.
La semnarea contractului de privatizare, ministrul Autoritatii Ovidiu Musetescu l-a felicitat pe Simirica pentru "curajul pe care l-a avut cand a cumparat Bicapa".
Planurile investitorului pentru compania din Tarnaveni vizeaza redeschiderea fabricii de ceramica, pentru a produce tigla pentru acoperisuri si caramida. Echipamentele de productie vor fi aduse din Japonia, iar la proiect ar putea participa si firma Dunav International Construct din Lugoj.
Un alt proiect se refera la reabilitarea centralei electrice din cadrul uzinei, care ar urma sa alimenteze cu electricitate fabrica de produse ceramice si sa livreze energie in sistemul national.
De asemenea, noul patron intentioneaza sa reconditioneze cele trei locomotive si 50 de vagoane pe care Bicapa le are pentru a deveni operator privat de transport pe caile ferate.
Iar dintre sectiile de chimicale de la Bicapa, omul de afaceri american se gandeste sa pastreze productia de ingrasaminte folice, pentru care cererea ar putea creste in viitorul apropiat.
Bicapa a inregistrat in primele opt luni ale acestui an pierderi de peste 57 mld. lei, raportate la venituri de 106 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO