Companii

Pretul devine un criteriu secundar la vinuri

27.05.2004, 00:00 77

Compania Cramele Odobesti estimeaza pentru acest an o crestere a vanzarilor cu 25%, pana la 1,6 milioane de euro (4 milioane de litri de vin) si ca urmare a lansarii pe piata de vinuri de calitatea superioara.
"Am decis sa lansam si vinuri cu Denumire de Origine Controlata (DOC), pentru ca am reusit anul trecut sa cumparam masiv vita de vie si astfel putem avea un control strict asupra calitatii strugurilor pe care ii achizitionam de la alti producatori", spune George Neacsu, manager Cramele Odobesti. Cramele Odobesti vor lansa, in curand, o noua gama de vinuri "Bouquet", care va reuni soiuri de Feteasca Regala, Riesling, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Galbena de Odobesti,,Merlot si Cabernet Sauvignon.
Compania vinde, in prezent, vinuri sub marca Crama Veche si Colina Dacilor si este unul dintre cei patru producatori din tara de vinuri la "bag-in-box" (vin la punga in cutie) sub denumirea de Reunion. In structura vanzarilor Cramelor Odobesti vinul de masa reprezinta 55%, urmate de vinurile de calitate superioara 40% si "bag-in-box" cu 4 procente. "Din evolutia pietei vinului din acest an se observa ca multi dintre consumatori isi indreapta atentia de la vinurile de masa catre cele de calitate superioara si DOC-uri. Reiese chiar faptul ca in randul romanilor se infiripa usor ideea de a se indrepta mai mult catre produse de o calitate superioara, iar pretul sa nu mai fie in multe cazuri elementul fundamental de alegere", sustine Neacsu.
Cramele Odobesti au investit anul trecut peste 300.000 de euro in achizitionarea de vita de vie, iar in acest an va aloca 150.000 de euro pentru acelasi lucru. "Majoritatea viilor pe care le-am cumparat anul trecut necesita replantare", spune Neacsu. Costul pentru replantarea unui hectar de vita de vie se ridica la 10.000 de euro. Compania detine 900 de hectare de vita de vie, din care 500 in proprietate la Odobesti-Panciu, Insuratei judetul Braila, Ghermanesti Husi si Tirol din judetul Caras Severin.
Compania detine un centru de imbuteliere la Odobesti cu o capacitate de procesare si imbuteliere de 4,2 milioane de litri anual (420 de vagoane).
Producatorul de vinuri din Odobesti este detinuta de un grup de investitori romani si are 100 de angajati.
Conform estimarilor Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), piata vinului s-a ridicat anul trecut s-a ridicat anul trecut la aproximativ 270 de milioane de euro si este dominata de Murfatlar Romania, Jidvei, Vincon Vrancea, Vinarte, Halewood, Carl Reh s.a..
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO