Companii

Premierul Nicolae Ciucă: Am constatat că există un deficit în colectare. Deficitul aparţine preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public să-şi plătească datoriile către stat, iar instituţiilor statului să facă în aşa fel încât să asigure colectarea acestor venituri

Premierul Nicolae Ciucă: Am constatat că există un...

Autor: Roxana Rosu

20.04.2023, 15:16 783

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, înaintea şedinţei de Guvern, că deficitul din colectarea veniturilor la buget aparţine preponderent marilor contribuabili şi a cerut acestora să-şi plătească datoriile către stat.

”La finalul primului trimestru am constatat că există un deficit în colectare. Deficitul aparţine preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public către marii contribuabili să-şi plătească datoriile către stat şi în acelaşi timp dau o sarcină instituţiilor statului să facă în aşa fel încât să asigure colectarea acestor venituri”.

Nicolae Ciucă a precizat că Guvernul a decis să identifice o serie de măsuri fiscale prin care să ”chibzuim mai bine cheltuielile”, pentru a se încadra în limitele de deficit la finalul anului.

În acest sens, premierul a avut discuţii cu ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, dar şi cu şeful ANAF şi al Vămii. ” Este nevoie de o coordonare foarte bună între instituţii”.

Premierul a subliniat în discursul său că măsurile fiscale care vor fi luate nu vor viza în niciun fel afectarea anvelopei salariale, nici investiţiile şi că nu vor fi introduse taxe şi impozite noi. Cel mai probabil, măsurile vor fi anunţate săptămâna viitoare, printr-o decizie a Coaliţiei.

”Nu vorbim de măsuri de austeritate. Am văzut în ultimii ani că economia nu funcţionează şi nu se dezvoltă pe măsuri de austeritate. Pe măsuri de cumpătare însă cred că se poate discuta, pentru ca gestionarea banilor publici să se facă într-un mod eficient. Aceste măsuri nu vor viza în niciun fel afectarea anvelopei salariale, nici investiţiilor şi nu vor fi introduse taxe şi impozite noi”.

Nicolae Ciucă a adăugat că măsurile nu vor afecta puterea de cumpărare, în condiţiile în care am trecut cu printr-o criză, iar românii au fost afectaţi de inflaţie şi creşterea preţurilor.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO