Companii

Premieră pe piaţa locală. One United Properties va construi pentru producătorul de cipuri Infineon Technology un sediu pentru 2.000 de angajaţi, închiriat pentru 15 ani contra sumei-record de 57 milioane de euro

Este pentru a treia oară când un dezvoltator construieşte pentru a închiria special pentru o anumită companie o clădire întreagă.

Este pentru a treia oară când un dezvoltator construieşte pentru a închiria special pentru o anumită companie o clădire întreagă.

Autor: Bogdan Alecu

07.11.2023, 00:08 14888

În premieră o companie de tehnologie, producătoare de semiconductori, cere în România un sediu dedicat pe care să îl închirieze pentru 15 ani, iar acesta este construit de o companie locală – One United –, într-un contract-record de 57 mil. euro şi o investiţie estimată de ZF la cel puţin 50-70 de milioane de euro.

Infineon Technologies România, divizia locală a concernului german, lider global în soluţii pentru semicon­ductoare, vrea la Bucureşti un sediu care poate primi circa 2.000 de angajaţi şi pe care One United îl va dezvolta pe Dimitrie Pompeiu, vizavi de staţia de metrou Pipera din Capitală.

„Contractul, care a fost încheiat cu Infineon Technologies, lider german în proiectarea şi producţia de semiconductori, este destinat dezvoltării unei clădiri de birouri durabile, la cheie, care să acopere nevoile Infineon pe o perioada de 15 ani, începând cu anul 2026. Valoarea iniţială a contractului se ridică la 57 milioane EUR (fără TVA), indexată la inflaţia anuală la nivelul UE. Conform contractului, Compania va dezvoltă şi închiria ulterior o clădire de birouri, ONE Technology District, cu suprafaţă totală închiriabilă de 20.000 mp (cu terase), inclusiv 2.000 mp de laboratoare şi

280 de locuri de parcare. De asemenea, dezvoltarea va include un sistem geoexchange care va acoperi integral nevoile de încălzire şi răcire ale chiriaşului. Dezvoltarea viitoare va fi amplasată în bulevardul Dimitrie Pompeiu nr. 5-7, Bucureşti şi se estimează că va fi livrată în T2 2026“, a spus Victor Căpitanu, membru executiv în consiliul de administraţie, citat într-un comunicat emis pe Bursa de la Bucureşti ieri.  

Având în vedere su­prafaţa dar şi terenul de peste 9.300 mp, investiţia iniţială se poate ridica la cel puţin 50-70 mil. euro, potrivit estimărilor ZF.

Mai mult, după doi ani de criză a semiconductorilor, domeniul în care este Infineon a devenit unul strategic. Compania anunţa la final de 2022 intenţia de a investi 2,4 miliarde de euro la unitatea din Dresda ?n urm?torii ani în producţia de semiconductori, în condiţiile în care Germania vrea să devină cel mai mare producător de semiconductori din Europa. Industria este una strategică, în condiţiile în care niciun device nu poate funcţiona astăzi fără un cip.

Referitor la tranzacţie, Mihai Păduroiu, CEO Office Division, One United Properties, declara la final de septembrie 2023 în cadrul celei de-a opta conferinţe ZF Birouri&Rezidenţial 2023 faptul că "Tranzacţia anunţată la Bursă este uşor atipică pentru piaţa din România, dar arată că suntem o destinaţie atractivă şi sunt companii care fac investiţii foarte mari, pe termen lung. Este una dintre cele mai mari tranzacţii din istorie ca valoare pentru Bucureşti şi confirm creşterea încrederii din partea companiilor, care se traduce într-o perioadă contractuală mai mare. Noi concurăm cu polonezii, dar şi cu Portugalia, anumite zone din Spania şi de obicei până acum pierdeam".

Din istoria modernă a birourilor din Capitală este pentru a treia oară când un dezvoltator construieşte pentru a închiria special pentru o anumită companie o clădire întreagă după Unicredit Toower construit de Bog'Art şi Dacia Business Center dezvoltat de Globalworth. Dacă în primul caz a fost vorba de o bancă, iar băncile de obicei operează în clădiri dedicate, în al doilea a fost vorba de cel mai mare exportator din România şi a doua cea mai mare companie de pe plan local, acum este pentru prima dată când un gigant din tehhnologie doreşte un sediu special construit pentru el. 

Este prima dezvoltare de acest tip după pandemie şi prima pentru care se semnează de la început pentru o perioadă de 15 ani. Mai mult, din istoria modernă a birourilor din Capitală este pentru a treia oară când un dezvoltator construieşte pentru a închiria special pentru o anumită companie o clădire întreagă. Primul caz a fost clădirea Unicredit Tower, dezvoltată de Bog'Art pentru Bog'Art Offices, companie vândută ulterior către Globalworth, care o şi deţine în prezent, urmată de Dacia Business Center, clădire construită de Globalworth pentru Grupul Renault. Dacă în primul caz a fost vorba de o bancă, iar băncile de obicei operează în clădiri dedicate, în al doilea a fost vorba de cel mai mare exportator din România şi a doua cea mai mare companie de pe plan local, acum este pentru prima dată când un gigant din tehhnologie doreşte un sediu special construit pentru el. 

În 2022 Infineon a ajuns la 10.000 de metri pătraţi de birouri în Novo Park, după ce a semnat un contract de închiriere pentru extinderea sediului cu încă două etaje şi un laborator, în clădirea D a proiectului dezvoltat de Genesis Property în zona de nord a Capitalei. Totodată, compania a decis să prelungească contractul existent de închiriere până în 2025 - în condiţiile în care noul contract ar intra în vigoare din 2026, dacă Infineon ar fi compania care ar fi semnat cu One United pentru proiectul dedicat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO