Companii

Premieră medicală: Operaţie din România transmisă în direct la congres internaţional de chirurgie

Autor: Mediafax

06.05.2011, 11:15 430

Şeful Departamentului Chirurgie Generală Delta Hospital, CătălinCopăescu, realizează, vineri, două operaţii laparoscopice dechirurgia obezităţii, acestea fiind transmise în direct la celde-al 22-lea un coă, organizat în perioada 5-6 mai, la Roma.

Transmiterea în direct a unor operaţii bariatrice efectuatelaparoscopic în România la un congres internaţional este o premierănaţională.

La cele două intervenţii laparoscopice efectuate de echipacondusă de medicul Cătălin Copăescu vor asista peste 800 dechirurgi din Italia şi alte ţări europene. Este vorba despre ooperaţie de reducere a stomacului (gastrectomie longitudinală sauGastric Sleeve) şi o operaţie de bypass gastric, se arată într-uncomunicat al unităţii sanitare.

Intervenţia chirurgicală de gastrectomie longitudinală presupuneîndepărtarea a 80 la sută din stomac, realizând un rezervor gastriccu o capacitate mult mai mică. Acest lucru va reduce major senzaţiade foame şi va facilita instalarea precoce a saţietăţii. Duratamedie a unei astfel de operaţii este de aproximativ 50 deminute.

Operatia de bypass gastric constă în formarea unui mic rezervorgastric (cu o capacitate de aproximativ 25 cmc) şi ocolirea, decătre alimentele înghiţite, a unui segment important din intestinulsubţire (aproximativ 150 de cm), reducând absorbţia caloriilor.Intervenţia chirurgicală durează aproximativ 90 minute, a precizatsursa citată.

Medicul Cătalin Copăescu are o vastă experienţă în chirurgiaobezităţii, el operând până în prezent peste 2.500 de pacienţi cuobezitate, diabet zaharat sau alte boli metabolice. El este celcare l-a operat pe bărbatul de aproape 400 de kilograme şi care eraconsiderat cel mai gras om din România.

Congresul de Chirurgie Digestivă din Italia include atât lucrăriştiintifice, cât şi demonstraţii practice constând în intervenţiichirurgicale care se vor desfăşura live, prin intermediul unorvideoconferinţe. Intervenţiile chirurgicale vor fi efectuate atâtde medici din Italia, cât şi de medici din Europa, SUA, Africa sauAsia, printre aceştia fiind şi chirurgul român Cătalin Copăescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO