Companii

Praktiker: Filiala din Romania genereaza peste 20% din businessul grupului la nivel international

Praktiker: Filiala din Romania genereaza peste 20% din businessul grupului la nivel international

Click pentru imaginea marita

26.07.2007, 17:37 57

Vanzarile retelei germane de magazine de bricolaj Praktiker au ajuns in primul semestru din acest an la 108,4 mil. euro pe piata locala, ceea ce reprezinta 21% din vanzarile de 495,4 mil. euro consemnate de grupul german pe pietele internationale.
In Romania, a doua piata europeana in functie de volumul afacerilor derulate, Praktiker a inregistrat in primul semestru o crestere organica de 31%, comparativ cu rezultatul obtinut in prima jumatate a anului 2006. Cresterea a fost calculata pentru cele 11 magazine Praktiker operationale la 30 iunie 2006.
Cresterea totala a retelei Praktiker, calculata si pentru cele sase magazine deschise in intervalul iulie 2006 - iulie 2007, a fost de 81,8%, cifra de afaceri a grupului german ajungand la 108,4 milioane de euro. Ajustata cu efectele variatiilor de curs valutar, aprecierea neta a vanzarilor de pe piata din Romania a fost de 71,1%.
"Plecand de la rezultatele din 2006, an in care am deschis cinci noi magazine si in care am avut o crestere de 56% a cifrei de afaceri fata de anul precedent, putem estima si pentru 2007 o evolutie corespunzatoare procesului de expansiune pe care il avem in plan", a declarat pentru Ziarul Financiar Guenter Vosskaemper, directorul general al Praktiker Romania.
Reprezentantii retailerului au precizat ca intentioneaza sa mentina ritmul de crestere si in al doilea semestru al anului, pe baza consolidarii retelei de magazine. Astfel, in conditiile in care ritmul de apreciere al afacerilor se mentine intre avansul de 56% inregistrat anul trecut si ritmul de 81% aferent primului semestru din 2007, cifra de afaceri a Praktiker Romania ar putea ajunge la finalul anului la 250-280 de milioane de euro.
Retailerul german detine in Romania o retea care numara la momentul actual 17 unitati de retail, ultima fiind inaugurata la Galati in primavara acestui an.
Potrivit reprezentantilor companiei in perioada urmatoare va fi inaugurata o noua locatie la Targoviste, careia ii vor urma alte trei pana la sfarsitul anului. Orasele in care vor fi construite cele trei magazine Praktiker nu au fost mentionate. Bugetul de dezvoltare a unui magazin, cu o suprafata medie de 6.000 de metri patrati, variaza intre 8 si 10 milioane de euro, in functie de locatie si de marime. In urma inaugurarilor anuntate Praktiker estimeaza ca numarul angajatilor va ajunge la 2.400 de oameni de la 2.000 de persoane in prezent.
Praktiker Group a realizat in primele sase luni vanzari totale de peste 2 miliarde de euro, din care 1,51 de miliarde euro au avut ca sursa piata germana. Cele mai mari venituri externe au fost localizate in Polonia, cea mai mare piata externa pe care activeaza grupul, unde afacerile au consemnat o apreciere de aproape 10% pana la 128,3 milioane de euro.
"Continuam sa ne urmam strategia de crestere. Ne propunem ca pe langa atingerea pozitiei de lider in Germania sa ne consolidam si mai mult pozitia pe pietele unde suntem deja prezenti. In acelasi timp suntem interesati de intrarea pe noi piete", a declarat Wolfgang Werner, CEO Praktiker Holding.
Principalii concurenti Praktiker pe piata autohtona sunt francezii de la Bricostore si germanii de la Hornbach. Bricostore detine in Romania o retea de 7 unitati de retail, iar pentru 2006 a raportat o cifra de afaceri de 142 de milioane de euro in timp ce Hornbach, care a deschis in acest an primul magazin in Bucuresti, anunta investitii de 200 de milioane de euro pentru dezvoltarea la nivel national a unei retele de 10 unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO