Companii

Poluarea din sectorul energetic, la cel mai ridicat nivel din istorie, în 2010

Poluarea din sectorul energetic, la cel mai ridicat nivel din istorie, în 2010

Autor: Mediafax

30.05.2011, 20:37 416

Emisiile de dioxid de carbon din sectorul energetic au atinsanul trecut un nivel record, de 30,6 miliarde de tone, situaţiecare constituie "un recul puternic" în lupta cu încălzirea globală,a anunţat, luni, Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE).

"Emisiile de dioxid de carbon din sectorul energetic au fostanul trecut cele mai ridicate din istorie, potrivit ultimelorestimări ale AIE. După o scădere în 2009, cauzată de crizafinanciară mondială, emisiile au urcat la nivelul record de 30,6miliarde de tone, cu 5% mai mult faţă de 29,3 miliarde de tone în2008, an în care a fost înregistrat precedentul record", a anunţatagenţia.

Această evoluţie reprezintă un important pas înapoi pentruplanurile de a limita creşterea temperaturii globale la 2° Celsius,a afirmat economisutl şef al AIE, Fatih Birol.

Plafonarea încălzirii global la 2° Celsius a fost stabilită deliderii politici ai marilor economii la o reuniuni organizată anultrecut la Cancun, Mexic.

AIE susţine că pentru a respecta acest obiectiv emisiile dedioxid de carbon din sectorul energetic nu trebuie să depăşească 32miliarde de tone până în 2020.

Anul trecut, 44% din emisii au fost generate de producţia deenergie pe bază de cărbune, 36% de energia pe bază de petrol, iarrestul a revenit gazelor naturale.

Circa 40% din totalul emisiilor provin din ţările bogate, membreale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Acestestate sunt responsabile, însă, de numai 25% din creşterea dintre2009 şi 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO