Companii

Policolor, cu un ochi dupa cumparatori si altul dupa profit

28.03.2003, 00:00 31

"De la un moment dat, orice investitor financiar incepe sa caute activ un potential cumparator, de obicei investitor strategic. Faptul este valabil si la Policolor. Este o perioada in care activitatea managementului, a administratorilor si a actionarilor este dedicata acestei preocupari, dar speram ca aceasta nu afecteaza performanta activitatii companiei".Mihai Golopenta, directorul general al Policolor, stie ca anul acesta ar putea aduce schimbari importante pentru companie din punct de vedere al structurii actionariatului.
Fondurile de investitii care detin pachetul majoritar de actiuni al Policolor - Romanian Investment Fund (RIF) si Romanian American Enterprise Fund (RAEF) - sunt prezente de sase ani in companie si vor incerca anul acesta sa gaseasca un cumparator pentru Policolor.
Chiar si in perspectiva acestor schimbari, Marius Golopenta nu ezita sa spuna ca estimeaza o crestere a profitului net, de exemplu, de la 5,7 miliarde lei (180.000 euro) in 2002 la 72,1 miliarde lei (peste 2 milioane de euro) anul acesta.
Obiectiv, de altfel, la fel de curajos ca anul trecut. De ce ar fi anul acesta diferit fata de 2002, cand vanzarile companiei au scazut in termeni reali cu aproximativ 20%, pana la 21,4 milioane euro, iar profitul a scazut de cinci ori in aceiasi moneda?
In primul rand, spune Marius Golopenta, datorita restructurarii puternice a companiei, care s-a finalizat prin inchiderea sectiei de productie a rasinilor (materia prima principala pentru vopsele) si inceperea disponibilizarii a 38% din personal.
"Datorita restructurarii, anul trecut am obtinut economii insemnate la consumul de utilitati. De exemplu, consumul de gaz metan s-a redus cu 31% iar cel de energie electrica cu 22%. Pe de alta parte, vom introduce un sistem nou de fabricatie si am luat masuri de imbunatatire a performantelor sistemului de distributie. Nu in cele din urma, multe din produsele noastre traditionale vor apare in acest sezon in formule noi, imbunatatite", afirma Golopenta.
Restructurarea inceputa de Policolor anul trecut a fost gandita la nivelul intregului grup, care cuprinde si fabrica bulgara Orgachim, detinuta in proportie de 65% de compania romaneasca. Astfel, productia de rasini a Policolor a fost transferata la Orgachim, compania romaneasca urmand sa se concentreze pe productia de vopsele.
"Pentru grupul nostru, situatia ideala este cea in care Orgachim asigura si necesarul de rasini pentru Policolor, dublandu-si practic productia.  De altfel, productia rasinilor nu mai este rentabila decat la nivele mari: de aici tendinta de separare si concentrare care apare la nivel mondial", a mentionat directorul general al Policolor.
Efectele restructurarii nu sunt vizibile, insa, numai in Romania.
"Anul trecut a fost primul in care Orgachim a contribuit cu un rezultat pozitiv la realizarile grupului. Rezultatele financiare preliminare pentru 2002 ale subsidiarei arata o crestere a cifrei de afaceri cu 39% fata de 2001 (pana la 25,4 milioane euro) si un profit net de aproximativ 3,7 milioane euro comparativ cu pierderea de 1,5 milioane euro inregistrata in 2001", afirma Marius Golopenta.
Concentrarea pe vopsele ar trebui, la nivel teoretic deocamdata, sa revigoreze vanzarile Policlor, care "nu s-au simtit prea bine" anul trecut.
Raportul administratorilor Policolor spune, citand un studiu al companiei de cercetare Daedalus, ca societatea a inregistrat scaderi ale vanzarilor si cotei de piata pe aproape toate segmentele unde este prezenta.
"Practic, pe cele doua principale piete - a bunurilor de consum si industriale - prevederile bugetare ale Policolor au fost realizate in proportie de 66 - 67%", afirma raportul.
Studiul Daedalus arata ca piata emailurilor auto a scazut cu 18% in 2002, concomitent cu reducerea cotei de piata a Policolor de la 82% la 71%. De asemenea, piata produselor decorative a inregistrat o scadere de aproximativ 7%, cota detinuta de Policolor scazand de la 15% la 14%.
"Previziunile optimiste de la inceputul anului nu s-au realizat. Veniturile realizate in 2002 se ridica la 679,09 miliarde lei, fata de 992,49 miliarde lei cat era prevazut in buget. Fizic, in 2002 au fost realizate vanzari totale de 10.101 tone, comparativ cu 12.599 tone realizate cu 2001", arata raportul.

Pierderi preliminare, profit final
In urma cu o luna Policolor a anuntat rezultatele preliminare la Bursa de Valori, care aratau o pierdere de peste 1 milion de euro (39,45 miliarde lei) datorita unor provizioane de 52,7 miliarde lei aferente restructurarii. Provizioanele preliminare erau create pentru platile compensatorii viitoare si deprecierea activelor scoase din uz. Intre timp, compania a raportat rezultatele finale, care arata un profit net de 5,7 miliarde de lei. Care este explicatia?
"Dupa o mai atenta interpretare si aplicare a standardelor contabile, am ajuns la concluzia ca o parte din aceste provizioane, respectiv 44,9 miliarde lei (corespunzatoare reevaluarilor aplicate in anii precedenti activelor respective) poate fi dedusa din rezervele din reevaluare. Numai diferenta de 2,2 miliarde lei este o cheltuiala de natura provizioanelor pentru deprecierea imobilizarilor corporale care trece in contul de profit si pierdere", explica Marius Golopenta, directorul general al Policolor.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO