Companii

Polaris angajeaza 500 de romani in prima fabrica de ATV-uri

Polaris angajeaza 500 de romani in prima fabrica de ATV-uri

Polaris este cel de-al doilea constructor mondial de ATV-uri, dupa Honda

12.09.2007, 18:08 413

Producatorul american de vehicule de teren Polaris va investi 50 mil. euro in constructia unei fabrici de ATV-uri, la Giurgiu, unitate de productie care va avea o capacitate instalata de 60.000 de unitati pe an si va angaja 500 de persoane, potrivit reprezentantilor Polaris.
"Diferenta din legislatia europeana, care permite rularea pe drumurile publice, spre deosebire de cea americana, a dus la explozia vanzarilor de ATV-uri in Europa in ultimii opt ani. Acesta a fost si motivul pentru care Polaris a decis construirea unei uzine in Romania", a declarat Bogdan Gheorghiu, directorul regional Polaris pentru Romania, Bulgaria si Moldova.
Georghiu a mentionat ca Romania a fost aleasa datorita faptului ca face parte din Uniunea Europeana, are o infrastructura mai buna decat ce din Bulgaria, iar de aici se coordoneaza activitatile comerciale din Balcani ale companiei americane.
"La fel ca la orice investitie de anvergura, etapele pana la constructia efectiva sunt mai complicate. Ca locatie au fost analizate si Bulgaria si Turcia, dar Romania a avut prioritate", a mai spus Gheorghiu.
Polaris a inceput deja sa caute la Giurgiu viitoarea locatie a fabricii, constructia urmand sa inceapa la jumatatea anului viitor. Reprezentantii companiei au declarat ca poarta deja negocieri cu diferite firme imobiliare si cu autoritatile pentru cumpararea unei suprafete de teren de 60.000 de metri patrati.
"Exista destule spatii, locatii in parcuri industriale sau chiar hale industriale dezafectate pe care le putem achizitiona", a spus Gheorghiu. Constructia primei unitati din cadrul fabricii va fi finalizata in sase luni, iar productia este estimata sa inceapa in prima parte a anului 2009.
"In proportie de 95% angajatii vor fi romani, iar pentru primul an este posibil sa aducem un numar mic de ingineri din uzinele din SUA. De asemenea vor avea loc schimbari si la nivel de management, care va fi format din expati", a spus Gheorghiu.
Din totalul productiei de 60.000 de vehicule de teren, aproximativ 10% vor fi comercializate pe piata interna, iar restul este destinat pietelor europene. Cererea pe piata interna de ATV-uri a fost estimata de oficialii Polaris la aproximativ 4.500-5.000 de unitati pentru 2007.
Compania americana Polaris este cel de-al doilea constructor mondial de ATV-uri, dupa Honda, cu o productie anuala de 1,2 milioane de unitati. In 2006 Polaris a avut o cifra de afaceri de 1,7 mil. dolari (aproximativ 1,2 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO