Companii

Pierderile din trimestrul IV reduc profitul Petromidia la 80 mil. dolari in 2005

06.02.2006, 19:22 13

Revizia rafinariei Petromidia din toamna anului trecut a trecut pe pierderi principala companie a grupului in trimestrul IV. Rompetrol Rafinare, principala companie listata pe bursa din cadrul grupului petrolier Rompetrol, a inregistrat pierderi in ultimul trimestru al anului trecut datorita perioadei de 45 de zile cand rafinaria a fost oprita pentru a i se face revizia, a spus pentru ZF Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol.

Rompetrol Rafinare (Petromidia) a obtinut un profit net de 80 mil. $ (circa 64 mil. euro) pe intregul an, rezultat situat sub cel inregistrat pe primele trei trimestre, de 108 mil. $ (90 mil. euro). Raportat la bilantul companiei din 2004, Petromidia are un castig net de 13 ori mai mare in dolari.

Profitul operational (EBITDA) la Petromidia a fost de 162 mil. $ (circa 130 mil. euro) in 2005.

Petromidia a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 2,15 mld. $ (1,7 mld. euro), in crestere cu aproximativ 40% fata de 2004.

Scumpirea titeiului si a produselor petroliere pe plan international, pe de o parte, si programul de investitii destinat modernizarii facilitatilor, dupa cum afirma reprezentantii companiei, au favorizat obtinerea acestor rezultate financiare la nivel de companie si a grupului Rompetrol in ansamblu.

Grupul condus de Dinu Patriciu a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 2,34 mld. $ (circa 1,9 mld. euro), in crestere cu 45% fata de anul precedent.

The Rompetrol Group, cu sediul in Olanda, a raportat un profit operational de 164 mil. $ (131 mil. euro) pentru 2005.

In plus, grupul estimeaza ca preluarea companiei franceze Dyneff din domeniul distributiei de produse petroliere va dubla, in 2006, cifra de afaceri a Rompetrol.

Patriciu a anuntat in luna decembrie a anului trecut achizitia companiei franceze Dyneff, afacere fondata de bascul Antoine Lecea, tranzactie care s-a finalizat in a doua decada a lunii ianuarie.

Dyneff este unul dintre cei mai mari distribuitori independenti de carburanti, cu operatiuni in Franta si Spania si afaceri anuale de circa 2,4 mld. $.

Surse de pe piata afirma ca pretul platit de Patriciu pentru actiunile Dyneff este de 85 mil. euro (circa 100 mil. $), la care se adauga fonduri pentru capitalul de lucru si programul de investitii.

Dupa achizitia Dyneff, teatrul de operatiuni al grupului Rompetrol cuprinde 12 piete intre Ural, Balcani si pana pe coastele Atlanticului si Marii Mediterane.

Pentru a-si mari capacitatea de rafinare la Petromidia de la 3,8 milioane de tone pe an la 5 milioane de tone, Rompetrol a anuntat deja derularea unui plan de investitii de 260 mil. $ (208 mil. euro).

"Majorarea productiei vizeaza, in principal, cresterea exporturilor regionale catre pietele unde grupul este si va fi prezent. De asemenea, Rompetrol are in plan investitii de 100 de milioane de dolari pentru repornirea platformei petrochimice de la Petromidia, capacitate neutilizata in ultimii 10 ani", afirma reprezentantii Rompetrol.

Capitalizarea bursiera a Petromidia este de 737 mil. euro, la un pret de 0,123 lei pe actiune. Preluarea Dyneff si extinderea operatiunilor Rompetrol pe piete din Occident a dus la o reorganizare la varf a conducerii grupului.

Astfel, grupul Rompetrol l-a angajat in functia de director de operatiuni pe Andre Naniche, care a lucrat in ultimii zece ani in Comunitatea Statelor Independente, pentru companiile petroliere British Petroleum si Chevron.

Naniche va avea biroul la sediul The Rompetrol Group (TRG) din Amsterdam si va coordona operational integrarea activitatilor intregului grup.

De asemenea, Naniche va avea o pozitie in Consiliul de Administratie al TRG, alaturi de presedintele Dinu Patriciu, vicepresedintele Phil Stephenson si vicepresedintele financiar Alex Bucsa. La Amsterdam se va muta si vicepresedintele TRG, Phil Stephenson. El va fi numit si presedinte al Rompetrol France SAS, compania prin care Rompetrol a achizitionat Dyneff.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO