Companii

Pierderi de 600 mld. lei in primele cinci luni la Rafo

05.07.2000, 00:00 14



Rafinaria Rafo din Onesti a inregistrat, in primele cinci luni ale acestui an, pierderi de 592,61 de miliarde de lei, se arata intr-un raport al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) societatii, care a avut loc la sfarsitul lunii trecute.

La aceste rezultate negative se mai adauga si datoriile acumulate, in valoare de 2.420 de miliarde de lei precum si pierderile inregistrate pana la sfarsitul anului trecut, de 603 miliarde de lei. Principalii creditori ai societatii sunt firmele Glencore si Mansfield, precum si statul roman.

"Situatia se datoreaza in principal faptului ca Rafo Onesti nu functioneaza din luna februarie a anului trecut, pierderile inregistrate fiind aproape in exclusivitate administrative. Am mai avut incasari din activitati secundare, cum ar fi buteliile de aragaz, insa acestea sunt nesemnificative", au spus surse din cadrul Rafo.

Societatea a inregistrat, in aceasta perioada, venituri totale de circa 107 miliarde de lei si cheltuieli totale de aproape 700 miliarde de lei, la o cifra de afaceri de numai 93 miliarde de lei.

Sindicalistii de la Rafo Onesti au organizat, in ultimul an, numeroase actiuni de protest. De 16 luni, de cand activitatea rafinariei a fost oprita, cei peste 2.500 de angajati au primit promisiuni privind repornirea. Zeci de reprezentanti ai Guvernului, cat si investitori, au promis ca rafinaria va primi titei in scurt timp". Cu o singura exceptie, in toamna anului 1999, cand Rafo a prelucrat 50.000 de tone de titei de la SNP Petrom, nici o alta promisiune nu s-a concretizat.

FPS a organizat, in ultimul an, mai multe licitatii pentru selectarea unui investitor care sa cumpere pachetul de actiuni detinut la Rafo Onesti sau a unui administrator si finantator a activitatii rafinariei, dar nu a primit nici o oferta. Rafinaria a pierdut, recent, un contract de procesare a 200.000 de tone de titei pe luna incheiat cu firma britanica Claymore, care s-a retras imediat ce a aflat ca FPS nu a primit nici o oferta pentru privatizarea rafinariei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO