Companii

Piata produselor pentru protectia plantelor e estimata la 130 mil. euro

17.11.2004, 00:00 113

Piata produselor pentru protectia plantelor - ierbicide, pesticide -  ar putea ajunge, in acest an, pana la valoarea de circa 130 milioane euro, ceea ce reprezinta o crestere de 15% fata de anul precedent, dar nu a urmat indeaproape cresterea productiei de cereale care a crescut in acest de circa trei ori fata de anul precedent.
''Este greu sa faci o evaluare reala a pietei romanesti. Oricum, aceasta nu este foarte sofisticata in prezent'', spune Marc Bonfils, directorul general al filialei din Romania a companiei elvetiene Syngenta, liderul mondial pe piata produselor pentru protectia plantelor sI a semintelor pentru culturi. Syngenta Romania a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri de putin peste 11 milioane de euro si estimeaza pentru acest an o crestere cu 10% a vanzarilor. Pentru anul viitor Syngenta, estimeaza vanzari cu 10-15% mai mari decat in 2004.
Bonfils spune ca in ultima perioada a remarcat o crestere a interesului fermierilor autohtoni pentru aplicarea de tehnologii noi cu performante superioare si mai sigure, in acelasi timp, pentru culturi si mediu. In prezent, affirma Bonfils, investitiile realizate in Romania la nivelul unui hectar de teren agricol in ce priveste protectia culturilor sint de zece ori mai reduse decat in statele din Europa de Vest. ''Numarul firmelor care sunt organizate mai bine este din ce in ce mai mare, iar nivelul de capitalizare este in crestere. In mod sigur, trendul actual de crestere nu este unul de moment sI se va accelera dupa aderarea la UE'' sustine Bonfils.
Romania a obtinut in negocierile cu UE perioade de tranzitie de doi sI trei ani pentru momentul postaderare, pentru utilizarea produselor de protectie a plantelor omologate in prezent in Romania. "Aderarea la UE ne va trimite catre o reorganizare sI reorientare a portofoliului de produse. Credem ca piata va creste in anii urmatori", spune Bonfils. Dupa aderarea la UE, imprastierea substantelor pentru protectia plantelor din avioane specializate va fi interzisa, situatie care va duce la costuri suplimentare pentru fermierii romani. "Va trebui sa gasim solutii alternative pentru imprastierea acestor substante", affirma Bonfils. El a evitat sa spuna daca piata romaneasca a atins pragul critic in urma caruia Syngenta sa ia in calcul construirea unei facilitati de productie in Romania.
Printre principalii competitori pe piata romaneasca sint firmele Pioneer si Monsanto. Anul trecut, jucatorii autohtoni au dominat circa 40% din aceasta piata, dar acestia vor trebui sa isi omologheze toate produsele dupa momentul aderarii la UE, altfel vor pierde cote importante de piata in favoarea marilor jucatori de pe plan mondial.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO