Companii

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în 2022 cu 30% faţă de prima jumătate din 2021. Autorităţile au confiscat peste 41 mil. ţigarete de contrabandă, cu o valoare de piaţă de peste 5 mil.euro

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în 2022 cu 30%...

Autor: Roxana Rosu

14.07.2022, 11:57 60

Autorităţile române au capturat în primele şase luni din 2022 peste 41 de milioane de ţigarete de contrabandă, cu o valoare de piaţă de peste 26 de milioane de lei (peste 5 milioane de euro), conform datelor www.stopcontrabanda.ro, lansată de BAT în 2017.

Piaţa neagră a ţigaretelor din România a înregistrat astfel o  scădere de aproximativ 30% faţă de prima jumătate a anului 2021. Potrivit StopContrabanda.ro, în primele 6 luni ale anului 2021 au fost capturate peste 61 de milioane de ţigarete de contrabandă.

Piaţa neagră de ţigarete se menţine sub pragul istoric de 8% din consum în prima jumătate a anului, un nivel relativ constant faţă de începutul de an, conform datelor Novel Research.

„În 2021, pe fondul reducerii pieţei negre de ţigarete, BAT a plătit la bugetul de stat cu circa 1,25 miliarde de lei mai mult faţă de anul precedent, ajungând la aproape 11 miliarde de lei contribuţii prin accize şi taxe. În cei 25 de ani de prezenţă în România, deşi vedem anumite perioade în care volumul contrabandei înregistrează o scădere, asistăm de asemenea la o adaptare permanentă a pieţei negre, care reuşeşte să identifice noi metode de introducere ilegală în ţară a produselor ilicite. Sunt necesare eforturi continue pentru menţinerea unui nivel redus al traficului ilicit care, alături de un cadru fiscal echilibrat şi predictibil pentru toate categoriile de produse cu nicotină, reprezintă principalele condiţii pentru creşterea investiţiilor private legitime şi, implicit, a veniturilor la bugetul de stat,” declară Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice al Ariei Europa centrală şi de sud din cadrul BAT.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO