Companii

Piata farmaciilor este in pragul liberalizarii partiale

22.07.2005, 19:24 70

Piata farmaciilor din Romania ar putea intra intr-un proces de liberalizare partiala, ca urmare a unui ordin ministerial ce prevede coborarea plafonului de locuitori deserviti de fiecare farmacie din Bucuresti de la 3.500 de 2.000 de locuitori.

Ordinul a fost emis la jumatatea acestei luni si urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial, cand prevederile sale vor intra practic in vigoare.

O parte din prevederi ar putea fi insa modificate pana la publicare, pentru ca reprezentantii industriei farmaceutice sustin mentinerea prevederilor anterioare referitoare la infiintarea de farmacii.

In ultimele zile s-au purtat o serie de negocieri intre reprezentantii Ministerului Sanatatii si companiile de retail farmaceutic. Conform surselor din piata, rezultatele acestor negocieri vor fi facute publice in cursul zilei de astazi.

"In prezent purtam negocieri cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, pentru a ne expune punctul de vedere. Speram intr-o finalitate a acestor discutii", au afirmat oficiali din cadrul Biroului de Presa al Colegiului Farmacistilor.

"In urma acestei relative deschideri a pietei farmaciilor se vor forma aproximativ 300 de potentiale avize de functionare noi in Bucuresti", a afirmat Florin Hozoc, consilier al ministrului sanatatii. Prin aceasta decizie s-a urmarit cresterea gradului de competitivitate a pietei, a mai precizat el.

Pe langa reducerea plafonului de locuitori deserviti de fiecare farmacie in Bucuresti, ordinul ministerial mai prevede infiintarea unei farmacii la fiecare 2.500 de locuitori in orasele resedinta de judet, iar in alte orase si in mediul rural cate o farmacie la fiecare 3.000 de locuitori.

Unul din primele efecte resimtite pe piata farmaciilor a fost reducerea pretului licentelor de functionare ale unitatilor farmaceutice. Daca pana in urma cu cateva zile o astfel de licenta se achizitiona de pe piata cu aproximativ 60-70.000 de euro, pretul acestora a scazut la jumatate, conform surselor din piata.

Lupta retailerilor de medicamente s-a dat pana in prezent pe licentele din Capitala, iar datorita faptului ca numarul de avize noi este aproape epuizat, ultima perioada a adus multe preluari ale farmaciilor mici de catre operatorii mari, in special pentru licentele acestora.

Se estimeaza ca in cativa ani toate operatiunile de retail cu medicamente vor fi grupate sub umbrela catorva branduri cunoscute.

Din cele peste 4.500 de farmacii din tara, ponderea cea mai mare o detin farmaciile independente, totusi piata avand un grad ridicat de atomizare.

La inceputul lunii trecute, Ministerul Sanatatii a emis un alt ordin ministerial care a creat polemici in piata, prin care s-au prelungit autorizatiile de functionare expirate ale farmaciilor in baza unui raport de inspectie favorabil, inspectie efectuata de Ministerul Sanatatii.

Vanzarile de medicamente compensate prin intermediul farmaciilor au reprezentat anul trecut mai mult de jumatate din valoarea totala a pietei, de aproximativ 1 miliard de euro. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO