Companii

Piata de camioane isi va reveni abia peste doi ani

16.09.2009, 16:41 24

Martin Lundstedt, vicepresedintele executiv si directorul devanzari al producatorului suedez de camioane Scania, apreciaza caevolutia vanzarilor de camioane si a economiei locale seamana cucea a Spaniei si Portugaliei dupa aderarea la Uniunea Europeana,iar piata isi va reveni doar in 2011, dupa o scadere mai mare de70% in acest an.

La fel ca in Spania si Portugalia, imediat dupa aderarea laUniunea Europeana si Romania a inregistrat in 2007 o crestere avanzarilor de peste 120% in cazul autocamioanelor cu o masa depeste 18 tone.

"Vedem in acest caz acelasi tipar pe care il aveam in anii dedupa aderare in Spania si Portugalia. Continuam sa ne dezvoltamactivitatile din regiune deoarece este o nevoie semnificativa detransport si infrastructura in Romania si in regiune", a spusLundstedt.

Vanzarile de autocamioane s-au redus in primele sapte luni aleanului cu 73% -77%, in functie de segment, dupa ce in aniianteriori importatorii consemnau chiar si dublari ale vanzarilor dela an la an.

Scania a livrat pe piata locala 43 de autocamioane in acest an,in timp ce pe tot parcursul anului trecut in piata locala au fostinmatriculate circa 390 de unitati.

"Ceea ce am facut a fost sa reducem capacitatea de vanzatori intoate tarile in care operam. Credem intr-o piata mai scazuta pentrucel putin un an", a mai spus Lundstedt.

"In functie de ciclul necesar de inlocuire, apreciem ca nevoiase va exprima din nou in 2011."

Lundstedt a adaugat ca afacerile producatorilor de camioane suntinfluentate indirect de cheltuielile guvernamentale pentruinfrastructura, constructii si transport public, deoarece cerereade autocamioane este exprimata in principal de companiile dinaceste sectoare, companii care au in prezent o activitate mult mairedusa.

Afaceri de 18 milioane de euro in 2009

Scania Romania a bugetat in acest an vanzari de 77 de milioanede lei (aprox 18 mil. euro), in scadere cu 55% fata de anul trecutcand suedezii au inregistrat afaceri de 170 de milioane de lei.

Pana in prezent cererea a fost exprimata in mod egal din parteasectorului de constructii si de transport pe distante lungi, intimp ce in 2008 vanzarile erau realizate in special catrecompaniile de constructii.

Scania a anuntat in acest an largirea retelei locale cu inca doidealeri, in Cluj si Constanta. Compania are in Romania 2 dealeriproprii si sapte parteneri si mizeaza pe cresterea vanzarilor deautocamioane rulate in urmatoarea perioada, odata cu preluarea atot mai multe flote de la unii clienti care fie se afla inimposibilitate de plata, fie trebuie sa isi redimensionezeflotele.

"Avem fluxuri normale spre Africa, Orientul Mijlociu si Asia deSE si suntem aici mai activi pe acest segment decat in perioada deboom economic. Vedem insa multi clienti in Europa care vor sacumpere vehicule reposedate", a adaugat Lundstedt. In Romaniacompania a comercializat in primele opt luni opt camioanerulate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO