Companii

Piata constructiilor a marit afacerile lui Kober cu 33% in primul semestru

Piata constructiilor a marit afacerile lui Kober cu 33% in primul semestru
03.08.2006, 19:17 206

Compania Kober Piatra-Neamt, unul dintre cei mai mari producatori de lacuri si vopsele din Romania, a realizat in primele sase luni o crestere a vanzarilor de circa 33% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Aceasta evolutie a vanzarilor de lacuri si vopsele a fost determinata in primul rand de cresterea investitiilor in domeniul imobiliar, atat pentru sectorul cladirilor noi, cat si pentru renovarea imobilelor vechi. Consideram ca aceasta dezvoltare a constructiilor isi va mentine acelasi trend si in umatorii ani", a declarat pentru ZF Stefan Barna, directorul de strategie al companiei.
Kober a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 29 mil. euro (105 mil. euro) si un profit net de 2,3 mil. euro (8,3 mil. lei), ceea ce inseamna o marja de profit de 7,9%.
Kober a achizitionat la sfarsitul anului trecut fabrica de profil Melana 5 de pe platforma Savinesti, in urma unei tranzactii care s-a ridicat la circa 580.000 de euro (2,1 mil. lei), potrivit reprezentantilor companiei.
"Principala investitie de anul acesta se va concretiza in dezvoltarea noii noastre capacitati de productie amplasata pe platforma Savinesti. Ne-am concentrat asupra acestei directii deoarece dorim ca noile sectii sa fie functionale in timpul cel mai scurt pentru a putea face fata cererilor tot mai mari atat din piata nationala, cat si de pe pietele externe", explica Barna.
Fabrica de pe platforma Savinesti are o suprafata de 16.000 de metri patrati, Kober urmand sa dezvolte o activitate de productie de rasini, produse decorative (grunduri, vopsele si emailuri), precum si vopsele pulberi.
Produsele decorative (emailuri decorative, vopsele lavabile, vopsele ecologice, produse DIY- do-it-yourself - pentru protectia lemnului) au avut anul trecut cea mai mare pondere in cifra de afaceri, cu aproximativ 65%. Circa 85% din cifra de afaceri a companiei se realizeaza din livrarile de pe piata locala, iar restul din export.
Compania Kober dispune in prezent de o unitate de cercetare si productie specializata in lacuri si vopsele in Turturesti (langa Piatra Neamt), o alta de productie de centrale termice in Vaduri (in apropiere de Piatra Neamt) si o unitate de productie de componente electronice in Iasi.
Firma Kober este o afacere aflata integral in proprietatea familiei Aurel Kober. Societatea a fost infiintata in anul 1991 de catre Aurel Kober. In companie lucreaza aproximativ 450 de angajati, potrivit ultimelor date disponibile.
Piata de lacuri si vopsele creste anual cu circa 10-15% anual, peste media economiei in ansamblu, ca de altfel intregul sector de constructii, si va ajunge in acest an la vanzari de circa 170-180 mil. euro. Printre cei mai importanti jucatori, alaturi de Kober Piatra-Neamt, se numara companiile Policolor, Fabryo sau D?fa Deutek.
Potentialul pietei este dat de volumul scazut al consumului si al cererii mari de pe piata, datorita renovarii locuintelor vechi si a dinamicii sectorului rezidential.
Piata de profil isi va continua cresterea si in urmatorii ani, in timp ce consumul de lacuri si vopsele ar trebui sa ajunga la circa 9 - 11 kilograme per capita, dublu fata de nivelul actual, pentru a acoperi necesarul de pe piata, potrivit jucatorilor de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO