Companii

Piata auto nu da semne de incetinire in prima luna a anului. Importurile mentin ritmul la peste 50%

Piata auto nu da semne de incetinire in prima luna a anului. Importurile mentin ritmul la peste 50%

Click pentru imaginea intreaga

19.02.2008, 21:23 20

Importurile si-au continuat ritmul de crestere de peste 50% inregistrat in 2007, pana la un nivel de 16.429 de unitati, in timp ce vanzarile totale de autovehicule au trecut de 23.350 de unitati, in crestere cu 43% fata de 2007, potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
Spre comparatie, in ianuarie 2007, vanzarile de autovehicule produse in Romania inregistrau un regres de 5,5%, in principal datorita noii taxe de prima inmatriculare, in timp ce importurile se apreciau cu 21%, ritm mult sub cel de 50% inregistrat in intreg anul 2007.
"Taxa de prima inmatriculare si mediatizarea acesteia a determinat ca lumea sa inteleaga faptul ca in perioada urmatoare cuantumul acestor taxe si impozite va creste. In plus, a crescut si puterea de cumparare. In ceea ce priveste cresterea pietei, aceasta va fi de sub 10% in acest an, in timp ce importurile se vor aprecia cu 15%", a declarat Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia, care mai detine si functia de presedinte a Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM).
Posibilitatea ca noua taxa auto sa fi determinat un efect de "pre-buying" este sustinuta si de Alfred Suter, directorul general al General Motors pentru Romania si Bulgaria, care anticipa un astfel de fenomen pe piata auto.
Pentru prima data in ultimii ani, Dacia, cel mai important constructor local, a inregistrat o crestere puternica a vanzarilor, de peste 30% in cazul autoturismelor, la un nivel de 5.862 de unitati, si un avans total de 40%, daca se iau in calcul si vanzarile utilitarei Logan Van.
Exporturile Dacia s-au apreciat in ianuarie cu 27%, la un nivel de 12.782 de unitati, principala destinatie de export fiind in continuare Franta.
"Cresterea inregistrata de Dacia atat pe piata locala, cat si pe pietele vest-europene a fost influentata de majorarea capacitatii de productie a uzinei, care de la 1 ianuarie este de 330.000 de unitati. In Romania vanzarile au fost influentate inclusiv de cresterea veniturilor populatiei. In 2008 vanzarile Dacia se vor aprecia cu aproximativ 5%", a declarat Stroe.
Cea mai puternica crestere din topul primelor 15 marci de import a fost inregistrata de Kia, cu un avans de peste 600%, la 550 de unitati, in principal datorita modelului compact c'eed, lansat in primavara anului trecut si care a reprezentat 95% din vanzarile marcii in prima luna a anului.
In luna ianuarie vanzarile de automobile in leasing au reprezentat 32% din importuri si 15% din volumele raportate de marcile autohtone, in timp ce media in 2007 era de 34% la masinile de import si 14% in cazul celor autohtone.
Segmentul din piata care a inregistrat cea mai mare crestere a fost cel al autoturismelor de lux, cu un avans de 400%, la 35 de unitati, urmat de cel compact, cu 95% si un total de 6.570 de unitati. Cel mai bine vandut model compact a fost Skoda Octavia II, cu 869 de unitati, in crestere cu 160%. Clasa mica, care in 2007 a inregistrat un avans de aproape 40%, in prima luna a anului a inregistrat o apreciere de putin peste 6%.
Skoda, marca din portofoliul Porsche Romania, a fost cel mai vandut brand auto din import in luna ianuarie a acestui an, devansand vanzarile Renault, liderul de anul trecut al pietei auto de import, cu peste 32.000 de unitati vandute.
De altfel, si in luna ianuarie a anului trecut marca ceha a raportat vanzari mai mari decat cea franceza, insa la final de an vanzarile Renault au fost cu 9.000 de unitati mai mari.
Skoda a comercializat in ianuarie 1.963 de autovehicule, in crestere cu peste 40% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce Renault a punctat luna trecuta cu vanzari de 1.849 de autovehicule, in crestere cu 55%.
In comparatie cu cresterea de 50% a pietei importurilor, Porsche Romania, cel mai mare importator de pe piata locala a inregistrat in ianuarie o majorare a vanzarilor de 17%.
Potrivit declaratiilor anterioare ale lui Brent Valmar, directorul general al Porsche Romania, cel mai mare importator va inregistra in 2008 o crestere a vanzarilor de cel mult 2%.
Porsche Romania detine pe piata locala 90 de locatii de vanzare pentru cele cinci marci, in 2008 fiind programate deschiderea a inca noua.
Singura marca de autoturisme de import din clasament care a inregistrat o scadere a vanzarilor a fost Peugeot, comercializand 706 autovehicule, cu 12% sub nivelul de anul trecut. Obiectivul Peugeot pentru anul in curs este de 18.500 de unitati, in crestere cu 9% fata de nivelul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO