Companii

Philip Morris International, producătorul brandurilor de ţigarete Marlboro, LM şi Virginia Slims, l-a promovat pe Jacek Olczak în funcţia de CEO. El lucrează de peste 20 de ani în cadrul grupului

Philip Morris International, producătorul brandurilor de...

Autor: Florentina Niţu

06.05.2021, 13:00 516

Philip Morris International, unul dintre cei mai mari producători de ţigarete din lume, un gigant cu venituri nete de circa 76 de miliarde de dolari în 2020, l-a numit pe Jacek Olczak în funcţia de CEO. El îl înlocuieşte pe André Calantzopoulos, care a ocupat această poziţie timp de opt ani, iar acum a fost promovat preşedinte executiv al Consiliului de Administraţie.

„Philip Morris International este lider la nivelul industriei în materie de inovaţii ştiinţifice, iar ambiţia noastră este ca, în 2025, peste jumătate din veniturile noastre nete să provină din produse fără fum. Portofoliul nostru, în continuă dezvoltare, va determina viitorul nostru pe termen lung. Ne vom baza pe cercetările noastre ştiinţifice şi pe expertiza noastră şi vom valorifica aptitudinile colective şi imaginaţia pentru a inova dincolo de portofoliul nostru existent şi pentru a explora noi domenii de dezvoltare economică”, a declarat Jacek Olczak.

Jacek Olczak are 56 de ani şi şi-a început cariera în cadrul Philip Morris International în 1993. Executivul a deţinut funcţii în departamentele financiar şi management general în Europa, inclusiv cea de managing director al companiilor afiliate Philip Morris International din România, Polonia şi Germania şi preşedinte al Regiunii Uniunea Europeană. În 2012, el a fost numit CFO( Chief Financial Officer), iar din 2018 a  devenit COO (Chief Operating Officer) în cadrul grupului, potrivit reprezentanţilor. El are un master în economie de la Universitatea Lodz din Polonia.

Acesta a fost avansat în contextul în care a avut o contribuţie importantă în transformarea la dezvoltarea produselor fără fum şi comercializare lor prin lansarea IQOS în 2014. De altfel, din poziţia de COO a contribuit la creşterea cu 28% a veniturilor nete generate de produsele fără fum în primul trimestru al anului 2021.

„Ne confruntăm cu o mare provocare în România, deoarece adoptarea produselor cu risc redus este încă foarte mică, dar în acelaşi timp aceasta este o oportunitate pentru noi de a oferi alternative mai bune milioanelor de adulţi care continuă să fumeze. Credem că o Românie fără fum este posibilă şi poate fi realizată mai repede dacă oamenii de ştiinţă, comunitatea din domeniul sănătăţii publice, competitorii noştri şi alte părţi interesate contribuie la îndeplinirea acestui obiectiv”, a spus Daniel Cuevas, Managing Director al Philip Morris România.

În România, Philip Morris deţine o fabrică în Otopeni, în care a investit circa 500 de milioane de euro pentru a avea dotări de ultimă generaţie la nivel mondial, potrivit oficialilor companiei. Fabrica locală este axată pe dezvoltarea capacităţilor de producţie pentru consumabilele IQOS.

Philip Morris România, producătorul Marlboro, LM şi Virginia Slims, a avut afaceri de peste 3,3 miliarde de lei în 2019, conform datelor de la Ministerul de Finanţe. Datele sunt consolidate pentru mai multe entităţi fiscale: în cazul Philip Morris International -   Philip Morris Trading şi Philip Morris Romania.

Piaţa de tutun încălzit din România generează venituri de 1 mld. de lei pe an dintr-o piaţă totală a ţigaretelor estimată la 21 de miliarde de lei, conform reprezentanţilor companiilor de profil.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO