Companii

Pharmafarm si-a majorat vånzarile la 10 mil. euro pe primul trimestru

27.05.2005, 15:00 41

Distribuitorul de medicamente Pharmafarm a incheiat primul trimestru cu vånzari totale de aproximativ 10 milioane de euro (362 mld. lei), rezultatul reprezentånd o crestere de 150% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cu toate acestea, reprezentantii companiei sunt reticenti in ceea ce priveste perioada urmatoare de pe piata farmaceutica: "In urmatoarele luni, vånzarile vor scadea si se vor normaliza intr-o masura mai mare sau mai mica, imediat dupa o prima revizuire a bugetului care se asteapta a fi facuta påna la jumatatea anului", a declarat Marius Chereches, directorul general al companiei.

Conform propriilor estimari, Pharmafarm detine in momentul de fata o cota de aproximativ 3,45% pe piata romåneasca si se situeaza aproape de pozitia a saptea in clasamentul distribuitorilor.

Directorul companiei apreciaza ca in perioada urmatoare produsele generice interne vor influenta pozitiv vånzarile companiei, iar medicii vor opta pentru produse ieftine, dar de calitate, in locul celor de provenienta externa.

"Subfinantarea din sistem afecteaza vånzarile companiei din moment ce termenul de plata din partea clientilor a crescut, iar acest lucru va duce fie la solicitarea de credite din partea furnizorilor, fie la credite bancare, care nu intotdeauna pot fi incheiate pe termen scurt. De asemenea, unele vånzari sunt mult prea riscante, deci nu suntem prea deschisi in ceea ce le priveste", a mai spus Chereches.

Firma clujeana detine 10 depozite in toata tara si 14 farmacii in judetele Cluj, Bistrita, Salaj si alte doua puncte farmaceutice in zona rurala. Clientii companiei sunt 2.800 de farmacii din toata tara, iar furnizorii sunt in proportie de 60% firme straine, restul medicamentelor fiind achizitionate de pe piata autohtona.

Compania germana Celesio, cel mai mare distribuitor si retailer de medicamente din Europa, a preluat la sfårsitul anului trecut de la grupul farmaceutic Lek 31,4% din actiunile companiei slovene Kemofarmacija, care este in prezent actionarul majoritar al Pharmafarm. Påna in prezent, Celesio nu a avut o implicare activa in afacerea Pharmafarm, dar in piata au aparut zvonuri ca germanii sunt interesati de eventuale achizitii directe.

Actiunile Pharmafarm sunt listate la Bursa Electronica Rasdaq, iar ultimul pret la care s-au efectuat tranzactii cu actiuni a fost de 5.900 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a societatii este de aproximativ 5 milioane de euro. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO