Companii

Pfizer: fostul director de marketing din Portugalia preia operatiunile din Romania

19.06.2006, 21:11 97

Noul director general al reprezentantei din Romania a producatorului american de medicamente Pfizer va fi Stanley Mendonca, care in prezent ocupa functia de director de marketing pentru Pfizer Portugalia.
Reprezentantii Pfizer au precizat ca acesta isi va prelua noua functie in "urmatoarele saptamani/luni".
Stanley Mendonca va ocupa fotoliul care pana de curand era detinut de Regis Lhomme, care a fost numit la randul sau la conducerea diviziei Pfizer din Rusia.
Regis Lhomme a venit la conducerea Pfizer Romania in anul 2000.
Schimbarea care s-a produs in top managementul Pfizer nu este singura din piata farmaceutica romaneasca anuntata in ultima perioada.
Astfel, stafeta a fost predata si la Terapia, unde Stephan Stead a anuntat ca va pleca de la conducerea producatorului roman dupa ce a ajuns la o intelegere cu actionarul major, compania indiana Ranbaxy. Ulterior, in functia lasata libera de Stead a fost numit Peter Burema, de origine olandeza, care si-a preluat atributiile incepand cu 12 iunie. Terapia a fost achizitionata de Ranbaxy in urma unei tranzactii de 324 de milioane de dolari.
Klaas Postema, directorul general Zentiva SA (fostul Sicomed), intentioneaza sa renunte la functia pe care o detine, conform unor informatii existente in piata. Postema a fost numit la conducerea fabricii bucurestene in septembrie 2002, la acel moment compania fiind detinuta de vehiculul de investitii Venoma Holdings. Ulterior aceasta a fost achizitionata de cehii de la Zentiva pentru 102 milioane de dolari (aproximativ 85 de milioane de euro).
Ceilalti manageri de top din industria romaneasca sunt Roberto Musneci, vicepresedinte si director general Europa de Sud si Est GlaxoSmithKline, Dan Zamonea, care conduce operatiunile locale ale gigantului elvetian Hoffmann La Roche si Dan Ivan, directorul general al diviziei din Romania Sanofi-Aventis.
Antibiotice, singurul producator roman al carui actionar majoritar este AVAS, este condus de Ioan Nani.
Tot in acest an, o alta schimbare importanta s-a produs si la nivelul Schering Plough Romania, al carui nou director este Tudor Panu. Inainte de a fi numit la conducerea reprezentantei romanesti, acesta a ocuptat functia de director de marketing pentru Europa Centrala si de Est al companiei.
In prezent, Pfizer este cel mai mare producator mondial de medicamente, compania intrand pe piata romaneasca in 1993. Printre produsele companiei se numara si Viagra, cel mai cunoscut medicament din lume pentru tratamentul disfunctiilor erectile.
Conform datelor furnizate de compania de cercetare de piata Cegedim, Pfizer ocupa dupa primul trimestru al acestui an locul cinci in topul celor mai mari jucatori din industria farmaceutica romaneasca, cu o cota de 6,1% din piata romaneasca de medicamente. La finalul primelor trei luni, conform aceleiasi surse, Pfizer inregistrase vanzari de aproximativ 76,4 de milioane de lei (21,43 de milioane de euro).
Pe primul trimestru al acestui an, consumul total de medicamente din Romania a atins valoarea de 350,32 de milioane de euro, cu 12% mai mult comparativ cu perioada similara a anului trecut. Pentru intreg anul 2006, majoritatea jucatorilor avanseaza un ritm de crestere de 15%, inferior celui de anul trecut, de 18%. Pana in 2010, reprezentantii companiilor sunt de parere insa ca piata farmaceutica va depasi 2,5 miliarde de euro, in conditiile in care concurenta se va intensifica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO