Companii

Petromidia cumpara cu 112 mil. dolari reteaua de benzinarii Rompetrol

29.11.2004, 00:00 16

Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului petrolier Rompetrol, va cumpara integral pachetul de actiuni al Rompetrol Downstream la pretul stabilit de catre evaluator, de 112,6 mil. $, a declarat pentru ZF Dinu Patriciu, presedintele si principalul actionar al grupului Rompetrol.
Modalitatea de preluare a retelei de benzinarii Rompetrol de catre Petromidia si pretul au fost stabilite la finele saptamanii trecute de catre Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor.
Achizitia de catre Rompetrol Rafinare a companiei Rompetrol Downstream se va incheia pana la finele acestui an, a mai spus Patriciu.
"S-a aprobat cu unanimitate de voturi cumpararea tuturor actiunilor Rompetrol Downstream de catre Rompetrol Rafinare la pretul stabilit de catre evaluator", a spus Patriciu. El adauga ca prin Romoil (compania care opereaza reteaua de depozite si distributie angro de distributie- n.r.) si Rompetrol Downstream (care opereaza reteaua de benzinarii), Rompetrol Rafinare va capta intreaga marja de la extractia titeiului si pana la pompa, ceea ce inseamna o majorare a profitului.
Evaluarea companiei Rompetrol Downstream a fost facuta de catre firma de audit si consultanta Ernst & Young. Prin aplicarea a doua metode de evaluare, metoda fluxurilor de numerar actualizate si cea a tranzactiilor comparabila, valoarea medie a actiunilor Rompetrol Downstream a fost stabilita la 112,6 mil. $.
In acest moment, actiunile Rompetrol Downstream sunt detinute de catre Rompetrol Group NV, cu 52,95% din actiuni, respectiv Rompetrol SA, compania de management a grupului, cu 47,04%.
Strategia grupului Rompetrol vizeaza astfel o concentrare a tuturor operatiunilor downstream - rafinare, distributie en gros si en detail a carburantilor - in mana unei singure companii, Rompetrol Rafinare. In plus, principala companie a grupului are in vizor achizitia unei retele de benzinarii de pe piata, fie ea corporatista, fie detinuta de benzinari particulari.
Potrivit estimarilor lui Patriciu, Rompetrol Downstream mizeaza pe afaceri de 300 mil. $ in acest an. Compania are o retea de peste 200 de statii.
Petromidia urmeaza sa-si majoreze capitalul social in perioada urmatoare cu maxim 150 mil. $, potrivit unei clauze prevazute in contractul de privatizare.
Afacerile Petromidia sunt estimate pentru acest an la 1,2 mld. $, in conditiile in care acestea ar putea ajunge la 1,6 mld. $ la nivel de grup. Pe bursa, ultima cotatie era de 754 lei pe actiune, capitalizarea bursiera fiind de 443 mil. $.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO