Companii

Petrom si Oltchim au ramas suspendate vineri

17.02.2003, 00:00 24

Actiunile companiilor SNP Petrom si Oltchim Ramnicu - Valcea au ramas suspendate de la tranzactionare la Bursa de Valori si vineri, cand si Ministerul Industriilor a trimis explicatii suplimentare la intentia de a crea un grup petrochimic in Romania.
Grupul ar putea cuprinde Oltchim Ramnicu - Valcea si diviziile petrochimice ale Arpechim Pitesti (una din rafinariile SNP Petrom) si Petromidia Navodari (detinuta de grupul Rompetrol).
Anuntarea intentiei de a crea un asemenea grup a determinat Bursa de Valori sa suspende actiunile Petrom si Oltchim pentru a evita aparitia speculatiilor. La inceputul sedintei de miercuri, prima zi de tranzactionare dupa anuntarea intentiei ministerului, actiunile Petrom au scazut brusc, cu cateva procente.
Bursa de Valori a cerut conducerilor Oltchim si Petrom sa isi precizeze pozitia fata de intentia de creare a unui grup petrochimic iar vineri a venit sI randul Ministerului Industriilor.
"Ideea are la baza necesitatea dezvoltarii industriei petrochimice din Romania, inclusiv pe baza unei alianta strategice intre principalii operatori industriali in domeniu. Aceasta solutie  permite focalizarea concertata a actiunilor de modernizare, retehnologizare si optimizare a fluxurilor tehnologice in vederea cresterii competitivitatii procedeelor de fabricatie si a produselor petrochimice rezultate", spune ministerul.
Ministerul a precizat ca, pe baza studiilor, se vor "contracta" posibilii "actori care pot interveni in acest proiect important pentru economia Romaniei".   

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO