Companii

Petrom si-a bugetat un profit record de 670 mil. euro

18.04.2008, 20:29 17

Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie romaneasca, estimeaza pentru anul acesta un profit net neconsolidat de
670 mil. euro (2,4 mld. lei, la cursul de ieri, de 3,61 lei/euro), in crestere cu 26%, in euro, fata de rezultatul raportat in 2007, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2008.
Bugetul urmeaza sa fie aprobat in AGA de pe 22 aprilie. In lei, cresterea de profit bugetata de Petrom este de 36%.
Anul trecut, profitul Petrom a scazut cu 22% in lei fata de 2006, la 1,78 mld. lei
(532 mil. euro), potrivit rezultatelor financiare neconsolidate conform RAS. Reprezentantii Petrom estimeaza aceste rezultatele pe fondul unor preturi ridicate la titei, care a atins recent nivelul de 115 dolari pe baril, dar atrag atentia asupra mentinerii volatilitatii mediului macroeconomic romanesc.
Potrivit documentului, Petrom va ajunge anul acesta la o cifra de afaceri neta de 11,97 miliarde de lei (3,3 miliarde de euro), in scadere cu aproape 10% fata de rezultatul inregistrat in 2007, in ciuda faptului ca reprezentantii companiei estimeaza cresterea volumelor de productie prin demararea unui program de foraj intensiv, precum si un control mai strict al cheltuielilor.
Unii analisti sustin insa ca parametrii bugetati ar putea fi depasiti, tinand cont de faptul ca de obicei bugetele de venituri si cheltuieli ale Petrom sunt mai conservatoare.
Astfel, bugetul pentru 2007 a fost depasit cu 15% in ceea ce priveste cifra de afaceri si cu 5% in ceea ce priveste profitul net. ING Bank estimeaza pentru acest an un profit net 3,57 mld. lei pentru Petrom, nivel aproape dublu fata de cel de anul trecut, tinand cont mai ales de cresterea puternica a pretului barilului de petrol, care favorizeaza in special companiile cu segmente puternice de explorare si productie.
Actiunile Petrom au inchis ultima sedinta la pretul de 0,45 lei/actiune, dupa ce au castigat circa 8,4% in ultimele trei zile. Capitalizarea companiei a urcat peste 7 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO