Companii

Petrom: Profit de 391 mil. euro; actiunile au scazut cu 5%

15.03.2006, 00:00 24

Rezultatul este sub asteptarile analistilor. Profitul OMV a atins in schimb un nivel record, dublu fata de 2004.

Petrom, cea mai mare companie romaneasca - controlata de grupul austriac OMV, a anuntat ieri un profit net de 391 mil. euro pentru anul trecut, valoare cu numai 2 milioane de euro peste rezultatul inregistrat pe primele trei trimestre.

Rezultatul, desi reflecta cel mai profitabil an din istoria Petrom, nu a fost deloc bine primit pe Bursa de la Bucuresti, unde cotatia titlurilor a scazut ieri cu 5%.

Petrom a pierdut ieri peste jumatate de miliard de euro din valoarea de piata, ajungand la 8,963 mld. euro.

Rezultatele au tras ieri Bursa in jos, care a scazut in ansamblu cu 2,7%. Investitorii au pierdut 853,9 mil. euro in sedinta de tranzactionare de ieri.

Potrivit unei analize publicate de ZF la finele lunii februarie, estimarile analistilor societatilor de brokeraj privind profitul net al Petrom oscilau intre 428 de milioane de euro, (valoare avansata de ING Securities), si 552 de milioane de euro - SSIF Broker Cluj, Carpatica Invest si Intercapital Invest.

Intrebati de ZF care sunt motivele care au condus la raportarea unui profit net sub asteptari in 2005, oficialii Petrom au recunoscut ca rezultatul a fost afectat atat de revizia rafinariei Petrobrazi Ploiesti, cat mai ales de constituirea masiva de provizioane, necesare in cadrul procesului de restructurare.

Austriecii au inceput in urma cu un an restructurarea Petrom, la finele anului trecut numarul angajatilor companiei romanesti fiind de 43.000, cu 13% mai putin fata de 2004.

De asemenea, conducerea companiei a anuntat ca Petrom va reincepe sa plateasca dividende actionarilor sai pe fondul "pozitiei financiare puternice a companiei si a restructurarii de capital care a avut loc".

Valoarea propusa pentru plata dividendelor din profitul inregistrat anul trecut este de 738,4 mil. lei (circa 206 mil. euro), adica 0,013 lei pe actiune, decizia urmand sa fie aprobata de catre Adunarea Generala a Actionarilor din 25 aprilie.

La inchiderea sedintei de ieri, o actiune Petrom valora pe Bursa 0,565 lei.

Profitul operational (EBIT) al Petrom in 2005 a fost de 520 mil. euro.

In 2004, anul in care OMV prelua Petrom, compania romaneasca a inregistrat o pierdere de 246 mil. euro.

Petrom este detinuta de catre grupul austriac OMV, care are un pachet de 51,01, Ministerul Economiei si Comertului - 30,86%, Fondul Proprietatea - 9,9%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 2,03%, restul titlurilor fiind tranzactionate pe Bursa de la Bucuresti, fiind in posesia actionarilor minoritari.

Ieri, conducerea companiei a anuntat transferul unui pachet de 9,9% din Petrom din portofoliul Ministerului Economiei catre Fondul Proprietatea.

Operatiunea a fost realizata la finele lunii februarie, chiar inainte de majorarea capitalului social cu circa 20 de milioane de euro.

Petrom a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 2,97 mld. euro, in crestere cu 37% fata de anul anterior.

Pentru acest an, bugetul Petrom prevede o tinta de profit net de 552 de milioane de euro si o cifra de afaceri de peste trei miliarde de euro.

In ceea ce priveste publicarea contractului de privatizare al Petrom, Werner Schinhan, directorul general adjunct, a spus: "Pozitia noastra este simpla si clara. Publicarea contractului de privatizare nu este o mare problema, dar daca aceasta masura este luata, ea ar trebui sa vizeze toate contractele de privatizare".

Planul de investitii al Petrom pana in 2010 se ridica la 3 miliarde de euro.

Aceasta inseamna un ritm anual de 600 de milioane de euro, care vor fi impartiti intre diviziile de explorare & productie si rafinare & marketing.

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO