Companii

Petrom investeste 200 mil. euro in depozite de carburanti

15.11.2007, 18:17 36

Compania a inceput constructia depozitului de la Jilava in Bucuresti, care va fi cel mai important depozit al Petrom, investitia totala ridicandu-se la 32 de milioane de euro.
"Avem o strategie clara de modernizare a depozitelor de carburanti, pentru care vom investi 200 de milioane de euro. Este important sa ne concentram atat asupra aprovizionarii in conditii de siguranta crescuta, cat si asupra impunerii unor standarde ridicate in ceea ce priveste reteaua de benzinarii", a declarat Tamas Mayer, membru al directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de marketing. In prezent, compania administreaza 33 de depozite la nivel national.
Depozitul Jilava va fi construit in locul unui alt depozit al companiei si va avea o suprafata de aproximativ 74.000 de metri patrati. Finalizarea constructiei este estimata pentru martie 2009, data pana la care va functiona vechiul depozit. Noul depozit va avea o capacitate totala de 27.000 de metri cubi si va contine cinci linii de incarcare pentru mai multe produse.
"Constructia depozitului Jilava ne va costa circa 32 de milioane de euro", a mai spus Mayer.
Pe partea de retail, Petrom detine o retea de carburanti de 593 de benzinarii. Anul acesta, compania a finalizat proiectul de trecere a tuturor benzinariilor la conceptul Full Agency, prin care compania pastreaza controlul complet asupra unitatilor in ceea ce priveste alegerea produselor vandute, modul de aranjare a marfurilor in raft si aspectul benzinariilor, dar acestea sunt administrate de alte persoane, de dealeri. Deocamdata, intreg segmentul de marketing al Petrom se afla pe pierderi, tinta de profitabilitate urmand sa fie atinsa in aproximativ trei ani. Oricum, dupa implementarea sistemului Full Agency, vanzarile pe statie au inregistrat o crestere de aproximativ 10%.
Divizia de retail a Petrom este prezenta si pe pietele externe prin achizitia retelelor OMV din Bulgaria, Moldova si Serbia, la pachet cu cele din Romania. Numarul acestor benzinarii se ridica la 211 unitati, iar prin intermediul lor Petrom deruleaza vanzari externe de aproximativ 1 miliard de euro anual.
In primele sase luni ale anului, Petrom a inregistrat un profit net de 266 de milioane de euro la afaceri de 1,6 miliarde de euro. Pentru sfarsitul acestui an compania estimeaza afaceri de 10,64 miliarde de lei (3,22 miliarde de euro), in scadere cu 19% comparativ cu anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO