Companii

Petrom intră în liga mare a energiei, dar cu statul în spate

Petrom intră în liga mare a energiei, dar cu statul în spate
17.10.2012, 00:07 1392

Petrom a deschis oficial ieri centrala pe gaze de la Brazi, o investiţie de 530 de milioane de euro

Centrala de la Brazi este singura de acest tip făcută în România ultimilor 20 de ani, producătorul de petrol şi gaze intrând astfel în liga mare a pieţei de energie locală alături de Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Pentru această centrală Petrom a primit de la statul român o facilitate importantă prin excluderea companiei de la formarea coşului de gaze, care cuprinde şi importuri scumpe din Rusia, pentru cantităţile folosite în producerea de energie.

Practic, compania Petrom plă­teşte doar 162 de dolari pe mia de metri cubi gaz, dacă se vor menţine preţurile anului 2011, în loc de un preţ de coş de 233 dolari pe mia de metri cubi.

Accesul la producţia internă de gaz îi aduce astfel o economie de 58 de milioane de dolari (45 mil. euro), având în vedere cele 800 mil. metri cubi de gaz consumate anual.

Celelalte termocentrale care folosesc gazele pentru producţia de energie nu vor beneficia de această facilitate pusă doar la dispoziţia producătorilor de gaze, categorie în care intră şi compania de stat Romgaz, printr-o hotărâre de guvern publicată pe 4 septembrie anul acesta.

Documentul poartă semnătura premierului Victor Ponta, a ministrului economiei Daniel Chiţoiu şi a ministrului finan­ţelor Florin Georgescu. Deşi acest lucru va duce la încăr­carea facturilor plătite de România pentru importurile ruseşti, premierul Victor Ponta, prezent la eveniment, a declarat că "nu ştie cum este cu ruşii" şi că Petrom avea nevoie de această facilitate pentru func­ţionarea centralei.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO